Jussilta Uutisia ja tietoa

Venäjän sankari Kalashnikov on kuollut

On uutisoitu näyttävästi, kuinka Mihail Kalashnikov haudattiin Venäjällä valtiollisin kunnianosoituksin sankarina sankareiden erityiselle hautausmaalle AK-47 kunnialaukauksin.

Kalashnikovin väitetään suunnitelleen maailman yleisimmän rynnäkkökiväärin AK-47 ja paljon muutakin - siis nerokas asesuunnittelijako?

Mihail Kalashnikov on ylennetty Venäjällä lähes kaikkiin mahdollisiin sotilasarvoihin ja häneen on taiettu ripustaa kaikki mahdolliset ja  mahdottomat Venäjän kunniamerkit.

Ettei Kalashnikov kuitenkin kuuluisi sarjaan väitettyjä keksijöitä, kuten neukkulassa oli tapana - oikeastaan kaikille tärkeille keksinnöille keksittiin propagandatarkoituksiin venäläinen keksijä, vaikka kyseinen keksintö todellisuudessa oli aiemmin keksitty lännessä ja vain kopioitu Venäjällä.

Kalashnikov ei ole suorittanut keskikoulua, yliopistosta puhumattakaan.

Kalashnikov ei omien sanojensa mukaan kyennyt kasaamaan edes polkupyörää. Hän  yritti kyllä rakentaa ikiliikkujaa, mutta omien sanojensa mukaan epäonnistui siinä, kun siihen olisi tarvittu paljon metalliosia, joista oli kova puute. Lähde.

Kannattaa myös huomata, että Venäjä otti Saksasta laittomasti asesuunnittelijoita ja muita tiedemiehiä "sotavangeiksi" mm. Kalashnikovin suunnittelutoimistoon ja pani heidät orjatyöhön. Ettei vaan joskus saataisi aukottomasti todistettua, että AK-47 onkin saksalaisen suunnittelutyön loistava hedelmä - työ vaan kirjattiin petollisesti Mihail Kalashnikovin nimiin, kuten oli yleisesti tapana.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (60 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

''AK-47 onkin saksalaisen suunnittelutyön loistava hedelmä - työ vaan kirjattiin petollisesti Mihail Kalashnikovin nimiin, kuten oli yleisesti tapana.''

Valheella on silti ollut kantavat siivet.

Juhani Putkinen

Aimo Lahti oli loistava suomalainen asesuunnittelija - mm. Suomi-konepistooli, Lahti-pistooli, pikakivääri, jne. Kuinka ollakaan häntä ei ylennetty erittäin korkeaan upseeriarvoon, eikä ripustettu täyteen kunniamerkkejä.

Oliko kyseessä kiittämättömyys, vai ihan normaali käytäntö? Surkea Venäjä kuitenkin tarvitsi kiihkeästi sankareita, joten heitä tehtiin keinotekoisesti petoksilla.

Pekka Iiskonmaki

#4
Asesuunnittelija Aimo Lahti ole todella lahjakas. Harvinainen kyky. Aimo sai kyllä aikanaan melkoiset korvaukset, mutta osasi hän juhliakin.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Aimo_Lahti

Käyttäjän VesaHytnen kuva
Vesa Hytönen Vastaus kommenttiin #8

Kymmenkunta vuotta sitten olin erään maanpuolustuskerhon retkellä Pietarissa ja kävimme myös Tykistömuseossa. Olisimme halunneet nähdä museon kokoelmia laajemmaltikin, mutta oppaamme, jatkuvasti puhuva nuori majuri pysyitteli lähes koko vierailun ajan rynnäkkökiväärien erikoisnäyttelyn huoneessa. Vitriineissä oli meikäläinenkin rynnäkkökivääri ja Suomi-konepistooli ja seinälle oli ripustettu muutaman maailman johtavan asesuunnittelijan valokuvat. Ja kuinka ollakaan, suomalainen Lahti yhtenä.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #20

Vesa: "Vitriineissä oli meikäläinenkin rynnäkkökivääri ja Suomi-konepistooli ja seinälle oli ripustettu muutaman maailman johtavan asesuunnittelijan valokuvat. Ja kuinka ollakaan, suomalainen Lahti yhtenä."

Venäläiset oppivat arvostamaan Aimo Lahtea ja Suomi-konepistoolia Talvisodassa. Kopsasivat/kehittivät sitten itselleenkin rumpulippaallisen konepistoolin.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Suunnitteli kuka mitä tahansa, mutta suomalainen puuperäinen rynnäkkökivääri on kopio. Kalashnikovin kopio.

Sitten tuo teräs/muoviversio. Suomalainen on alkupeäisensä kopio. (Kalashnikov)

Juhani Putkinen

Markku: "suomalainen puuperäinen rynnäkkökivääri on kopio. Kalashnikovin kopio."

En tiennytkään, että olisi olemassa suomalainen puuperäinen rynkky. Olen aina luullut, että ne ostettiin Venäjältä. :)

Suomalaiset rynnäkkökiväärit ovat edelleen kehitettyjä AK-47 tai niiden kaltaisista. Hyviä pelejä.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Ymmärtääkseni SA tilasi muutaman kalashnikov-kiväärin Puolasta testaukseen 1950-luvulla. Ne olivat puuperällä.
Myös malli 39 Ukko-Pekka kivääristä tehtiin muutama 7,62X39 koeversio. Niitä kaavailtiin siirtymäkauden aseiksi. Tämä ei kuitenkaan toteutunut.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #16

Markku P: "Myös malli 39 Ukko-Pekka kivääristä tehtiin muutama 7,62X39 koeversio. Niitä kaavailtiin siirtymäkauden aseiksi. Tämä ei kuitenkaan toteutunut."

Hyvä, ettei toteutunut. Ei siinä olisi ollut mitään järkeä. Pulttilukkoinen kivääri kuten Pystykorva on parhaimmillaan juuri 7,62x53R patruunalla. Yltää tarvittaessa kauas tarkasti.

Rynkkyyn 7,62x53R on liian suuritehoinen (rekyyli). Pitäisi varustaa tehokkaalla suujarrulla, joka taas kasvattaa aseen pituutta ja painoa.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

No, olihan tuossa virhe. Jos sallit minullekin lievän saivartelun, niin tarkasti ottaen ne ostettiin Neuvostoliitosta.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #42

Imperialistinen Venäjä on vaihtanut nimeään lukuisia kertoja. Kun sanoo Venäjä, niin aina osuu oikeaan maaliin.

Pekka Iiskonmaki

Markku. Kaikki on yleensä kopioita. Esim. Saksa kopioi keskitysleirit Neuvostoliitosta.

Juhani Putkinen

Pekka: "Saksa kopioi keskitysleirit Neuvostoliitosta."

Näin se oli. Venäjän NKVD(KGB, FSB) ja Natsi-Saksan Gestapo tekivät erittäin läheistä yhteistyötä keskenään, siitä yhteistyöstä on runsaasti asiakirjatodisteita olemassa.

Käyttäjän JyriIlmariHasa kuva
Jyri Hasa

Kopioivatko neuvostoliittolaiset keskitysleirit suomalaisilta?

Juhani Putkinen

Suomella ei ole ollut keskitysleirejä. Vankileirejä, sotavankileirejä, karanteenileirejä ja siirtoleirejä kylläkin.

Buurisodissa britit saattoivat pitää jonkinlaisia keskitysleirien alkioita, mutta kommunisti-Venäjä on luonut varsinaiset keskitysleirit ja kuolemanleirit Leninin ja Stalinin johdolla.

Käyttäjän JyriIlmariHasa kuva
Jyri Hasa Vastaus kommenttiin #43

Kyllä jotkut ovat sitä mieltä, että Suomessa oli vuonna 1918 keskitysleirejä. Vuonna 1973 valtiokin asian tavallaan myönsi maksamalla korvauksia 11600:lle punavangille.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #46

Vuonna 1918 Suomessa oli Suomen valtion ylläpitämiä tutkintovankileirejä, joihin oli suljettu Suomen vapailla vaaleilla valittua Eduskuntaa ja laillista hallitusta vastaan, Venäjän yllyttämänä ja Venäjän aseistamana, kapinaan nousseita rikollisia. Olivat tutkintovankeudessa odottamassa tutkintaa ja tuomiota.

Lisäksi oli vankiloita, joihin rikollisia pistettiin kärsimään tuomiotaan.

Se ei kuitenkaan ole tämän artikkelin teema - pysy aiheessa.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Voiko Putkinen esittää AK-47:n suunnittelijat?

Terveisin Kalevi Kämäräinen

jouko nevaleso

Osaako joku selittää, miksi siinä on edelleen halko peränä ?

Pekka Iiskonmaki

#9
Puuperä on metallista tai muovista parempi. Tiedän kokemuksesta.

jouko nevaleso

Kerro kokemuksistasi !
Putkiperä on hutera, jos vähänkin rekyyliä. Kokeilin lapinsodasta jäänyttä Schmeisseriä 70-luvulla. Onneton lousku, liikkuvat osat liiaan massiiviset. Sarjatulella hyvä jos sai joenkin sinnepäin.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #15

"15
Sten on vielä pahempi lousku.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Sten_(konepistooli)

Stg44 on ihan eri maailmasta ja kalasnikov on sen kopio.

http://en.wikipedia.org/wiki/Stg44

Juhani Putkinen

Pekka: "Puuperä on metallista tai muovista parempi."

Puinen perä on varsinkin kovalla pakkasella mukava nostaa poskelle. Nykyisin on varmaan olemassa hyviä muoveja, mutta sodanjälkeisessä neukkulassa ei tainnut olla muoviosaajia, eikä materiaaleja. Puusta ei ollut pulaa.

Puu on siinä mielessä ikävä materiaali, että se elää mm. kosteuden ja lämpötilan muutosten mukana. Perä haluaa myös löystyä.

Harri Räsänen

Maailman ensimmäinen palveluskäytössä ollut rynnäkkökivääri oli saksalainen STG 44 (Sturmgewehr). Se otettiin käyttöön 1944.

http://militaryhistory.about.com/od/smallarms/p/st...

Kaikki muut ovat kehitelmiä saksalaisten idean pohjalta.

Pekka Iiskonmaki

#10

''Paino: n.. 11.5 kg.'' Ei todellakaan, vaan 11,5 naulaa eli 5,22 kg.

Juhani Putkinen

Harri: "Maailman ensimmäinen palveluskäytössä ollut rynnäkkökivääri oli saksalainen STG 44 (Sturmgewehr)."

Saksalaiset ovat olleet erinomaisia keksijöitä, suunnittelijoita, insinöörejä. Saksalaiset sukellusveneet olivat ehdottomasti parhaita. Saksalaisten hyvä suihkuhävittäjä ensimmäisenä laajamittaisessa palveluskäytössä. Jne.

Saksan suurin ongelma Toisessa Maailmansodassa oli krooninen polttoainepula.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Luin tuosta venäjänkielisestä wikpediasta suunnittelun historiaa. Neuvostoliitossa aseiden suunnittelussa käytettiin järjestelmää, jossa eri suunnitteluyksiköille järjestettiin kilpailuja halutun tyyppisen aseen suunnittelussa. Kilpailumalli muistutti siis kapitalistissa maissa yritysten välillä toimivaa kilpailua.

Pohjana AK 47:lle oli AS 44, joka oli Aleksei Sudajevin luomus. (AS automat Sudajeva, AK automat Kalshinkova) Sudajev kuitenkin kuoli yllättäen, ja Kalashnikov jatkoi hänen työtään. Välissä oli kokeellinen malli AK 46.

Ennen AK 46 ja 47 suunnittelua Kalashnikov oli sunnitellut jo kaksi konepistoolia, konekiväärin, ja lippaallisen kiväärin.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Kalashnikovin kivääri sisältää elementtejä jenkkien M1 Garand kivääristä.

Juhani Putkinen

Mikko: "Ennen AK 46 ja 47 suunnittelua Kalashnikov oli sunnitellut jo kaksi konepistoolia, konekiväärin, ja lippaallisen kiväärin."

Tähänkin venäläiseeen "tietoon" kannattaa suhtautua varauksellisesti. Venäjällä on ollut tapana leipoa mielikuvitussankareita. Keksitään hyvä sankarillinen tarina ja sille päähenkilö. Totuus onkin sitten ihan asia erikseen.

Käyttäjän jp68 kuva
Juha Porola

AS-44, oliko se se meikäläisten "peltiheikiksi" nimittämä kp?

Juhani Putkinen

AS viittaa tyyppiin Avtomat Shpagin, eli Shpaginin suunnittelemaan. Piru tietää kuka sen on oikeasti suunnitellut. Yleensä venäläiset kopioivat kylmästi toisten keksinnöt ja väittivät keksineensä sen ensin. :)

Minä en ole aseasiantuntija. Minulle riittää aseesta tieto miten sillä tapetaan vihollisia.

Pekka Iiskonmaki

Olen ampunut kalasnikovilla usein. Paras versio tuli Tsekkoslovakiasta ja Jugoslaviasta. Kiinalainen versio on kaikkein surkein.

Sitä on kehitelty jatkuvasti, mutta AK -47 on kopio saksalaisesta.

Juhani Putkinen

Pekka: "Paras versio tuli Tsekkoslovakiasta ja Jugoslaviasta. Kiinalainen versio on kaikkein surkein."

Itselläni on Unkarissa tehty AK-47 koneistetulla rungolla. Sillä on ammuttu aivan valtavasti ja on hyvä peli. Viroon ostettiin erä romanialaisia 1990-luvun alkupuolella - ne olivat ihan paskoja. Kiinalaisissa on laatuhajontaa ehkä useista eri tehtaista johtuen. Jotkut ovat ihan soittokuntoisia.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Englantilainen kirja AK-47 on suomennettu. Suosittelen sen lukemista. Kirja oikaisee myös tässä keskustelussa esitettyjä epätarkkuuksia.

Kirjassa käsitellään sarjatuliaseita AK 47:aa huomattavasti laajemmin. Muistaakseni siinä mainitaan, että aseen lähes kopioista suomalainen (muoviperä)on paras tai ainakin kärjessä.

Pekka Iiskonmaki

#21
Valmet on tehnyt ainakin Ranskan laivastolle mahonkiperäisiä rynkkyjä. Todella jempti peli käteen ja hyvä osumatarkkuus.

Juju on siinä, miten päältä kiinnitettävä sulkijaosa jossa on tähtäin istuu paikalleen. Siinä ei saa olla klappia.

Juhani Putkinen

Pekka: "Juju on siinä, miten päältä kiinnitettävä sulkijaosa jossa on tähtäin istuu paikalleen. Siinä ei saa olla klappia."

Alkuperäisessä AK-47 ei ole tätä klappiongelmaa kun takatähtäin on aseen rungossa, eikä peltisessä kannessa. Siinä taas tarkkuutta heikentää lyhyt tähtäinväli - jyvä on saaatava tarkasti keskelle hahloa, että osuisi tarkasti.

Suomalaisessa rynkyssä on pitkä tähtäinväli, mutta se klappi voi olla ongelma. Itselleni se suomalainen rynkky ei oikein sovi kun takatähtäin tulee liian lähelle vanhoja silmiäni. AK-47llä ammuttaessa näen tähtäimet ja maalin tarkasti.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Tarkoittanet C.J. Chiversin kirjaa "Aseiden ase", alkukielellä "The Gun". Se on tosiaan informaatioarvoltaan aivan toista kuin nettilehden pikku artikkeli. Lukemisen arvoinen teos kaikin puolin.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Lukekaa aiheesta wikipediasta. Kalashnikov ei ole kopio. Kokonaiuus ole mikään kopio, jos hyviä ja toimivia ratkaisuja kopioidaan, yhdistellään ja hiotaan täydelliseksi kokonaisuudeksi.

Käyttäjän indy kuva
Torsten Sandberg

kalashnikov oli hyvä roomalaistyylinen insinööri. roomalaisilla oli käytössään hirmuisen tehokas ase "kheiroballista." julius caesar oli aivan haltioissaan siitä. idean tuohon aseeseen roomalaiset olivat saaneet kreikkalaisilta. sitten he paransivat sitä ja se oli hirveä laite... jopa kolme, neljäkin laukausta minuutissa. voimajänteinä sonninsourot.

https://www.google.fi/search?q=cheiroballistra&cli...

Pekka Iiskonmaki

#24
Torsti on mainio pakkaus. Lupasin tulla Auraan katsomaan teidän kaunista kirkkoa.

https://www.google.fi/search?q=auran+kirkko&tbm=is...

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Tässä saattaapi Putkinen olla jäljillä. Luin joskus vuosia sitten (ehkä P.T.Kekkoselta) jonkun artikkelin saksalaisesta keksijästä. Nimi oli niin vaikea tyyliin Kruppelsnitszel, etten sitä muista. Hänellä oli joku aatelistausta tai vastaava, mutta taisi kuolla köyhyydessä. Hän keksi puoliautomaattikiväärin, jota ei silloin otettu vakavasti. Venäjän patenttivirastossa oli sille patentti/patenttihakemus. Mikäli muistan oikein siitä oli kuvakin, ja siinä oli silmiinpistävästi AK:n muodot. Voi olla että muisti tekee tepposet ja kuvassa onkin ollut AK.

Olen arvellut Kalashnikovin vain hieman parannelleen tuota asetta. Puoliautomaatista ei ole pitkä matka automaattiin, joten tässä on voinut hyvin olla pohja aseelle. AK:n patruuna 7,62X39 oli muistaakseni jo aiemmin Simonovin kiväärissä ollut kaliiberi, joten sekään ei ollut Kalashnikovin suunnitelema.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Meillä käytetty nimi rynnäkkökivääri on lainattu saksasta. Siellä piti asia kaupata Hitlerille. Joka pisti tällaisen aseen kehittelyä vastaan.

Koko idea aseelle lähtee patruunasta. Havaittiin, että pitkä kiväärin patruuna on tarpeettoman tehokas. Samalla se on myös raskas ja kallis. Saksalaiset ottivat käyttöön sitten lyhyen kiväärinpatruunan omaan rynnäkkökivääriinsä 7.92x33 kurz.

Tähän oli helpompi kehittää ase, joka ampuu tarkasti yleisimmille tasiteluetäisyyksille. Puoliautomaattikivääristähän saksalaisilla oli pulaa. Jenkeillä oli loistava m-1 grand. Venäläisillä omansa, jonka tuotannon he kyllä lähes lopettivat. Koska piti saada vain tarpeeksi kivääreitä ja konepistooleita tuotetuksi miljoonamenetyksien korvaajiksi. Oikea valinta.

Tuon saksalaisen patruunan ja aseen pohjalta sittenmin ak-47 kehitettiin. Välissä oli toki puoliautomaatti kiväärinkin. Nythän aseesta on useita uudempia versioita. Joissa patruuna on länsimaiden tyyliin kevyempi 5.45x39. Heillä on sitten vielä uudempia aseita, jotka enää muistuttavat. ak-12. Varsinaista ak-47 ei venäjän aktiivijoukot ole enää käyttäneet. Kaiketi niitä sieltä kuitenkin vielä miljoonia reserveille löytyy.

Mutta ak-47 elää ja voi hyvin sitä tuotetaan edelleen kaikenlaisissa asepajoissa. Se tuottaa vielä paljon kuolemaa ympäri maailmaa.

Juhani Putkinen

Jp: "Mutta ak-47 elää ja voi hyvin sitä tuotetaan edelleen kaikenlaisissa asepajoissa. Se tuottaa vielä paljon kuolemaa ympäri maailmaa."

Minun mielestäni AK-47 alkuperäiskaliiberissa 7,62x39 on edelleen ihan kelpo ase. Sitä voi virittää nykytasolle vaikka punapistetähtäimellä.

Pienemmän NATO-patruunan 5,56x45 luoti on mielestäni liian kevyt risuiseen maastoomme.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

http://www.guns.connect.fi/gow/gunwsuom.html

Tämän sivuston kautta on mahdollista löytää tietoa aseista vaikka kuinka paljon. Sivustoa ylläpiti aikoinaan P.T. Kekkonen,

http://fi.wikipedia.org/wiki/Pertti_Tapio_Kekkonen

joka oli aikansa suvereeni asetietäjä, mutta joka ajoi itsensä paitsioon edustamalla väärää poliittista näkemystä aikansa Suomessa.

Katsoin linkin pikaisesti ja sivusto on sisällöltään supistunut vuosien mittaan huomattavasti. Aikoinaan siellä oli satoja sivuja artikkeleita.

Asioista kiinnostuneet pääsevät näillä alkuun.

Tosiasia kuitenkin on, että venäläiset eivät ole asetekniikan puolella keksineet oma-aloitteisesti juurikaan mitään. Heillä on kuitenkin ollut ilmiömäinen kyky saattaa muiden keksinnöt kenttäkelpoisemmiksi, kuin mitä ne alkuperäisinä olivat.

Hyvänä esimerkkinä olkoon STG44, joka oli loistava ase, mutta herkkä häiriöille tiukkojen toleranssien ja rullalukon johdosta. Venäläiset kopioivat aseesta parhaat puolet ja loivat välineen, jonka luotettavuus on jo legendaarinen.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

P.T. Kekkonen oli legendaarinen asetietäjä, mutta suurempien kunniamainintojen saamisen estivät varmasti niin poliittiset näkemykset, kuin kärjekäs ilmaisukin. Pois ei voi myöskään sulkea kateutta toimittajakunnassa. Sen minkä muut toimittajat saivat aikaan pistämällä parhaansa likoon, P.T. Kekkonen pisti paremmaksi lonkalta läppää heittämällä. Mukava on ollutkin lukea hyvällä huumorilla maustettua tietämystä.

Mielestäni AK:ta ja Kalashnikovia ei voikaan keksintönä väheksyä, sillä vaikka Kalashnikov ei keksinyt mitään uutta sinänsä, hän osasi koota parhaista ominaisuuksista loistavan kokonaisuuden, jossa ei ollut suuria heikkouksia. Puute opettaa selviytymään sillä mitä on, ja kyky soveltaa olemassaolevaa uuteen käyttötarkoitukseen on mielestäni hyvin venäläinen ominaisuus. Monilla kilpailijoilla oli kyllä jokin hyvä keksintö, mutta se ei vielä riitä hyvään aseeseen. AK-47 on hyvä ja luotettava ase.

Juhani Putkinen

Timo: "Mielestäni AK:ta ja Kalashnikovia ei voikaan keksintönä väheksyä, sillä vaikka Kalashnikov ei keksinyt mitään uutta sinänsä, hän osasi koota parhaista ominaisuuksista loistavan kokonaisuuden, jossa ei ollut suuria heikkouksia."

AK-47 on hyvä asekonstruktio - vaikka kaikkia AK-47 kopioita ei suinkaan ole valmistettu hyvin, joten ne eivät ole hyviä aseita. Verrataan vaikka puukkoja keskenään - päällisin puolin näyttää kauniilta, mutta saattaa esimerkiksi tylsyä nopeasti tai olla jopa sellainen, ettei sitä saa millään konstilla teräväksi.

Tässä artikkelissani pointti oli kuitenkin siinä, että onko AK-47 Mihail Kalashnikovin luomus, vai suunnitteliko sen Saksasta ryöstetty (kidnapattu) asesuunnittelija orjatyönä, kuten olen lukenut?

Venäjä vei väkisin Saksasta suuren joukon tiedemiehiä orjikseen Venäjälle suunnittelemaan sitä sun tätä suljetuissa tutkimuslaitoksissa.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Minulla on vieläkin rompulla kaikki P.T.Kekkosen kirjoitukset ja jutut. Mies oli todellinen lahjakkuus, mutta kirjoitti itsensä paitsioon liian kärkevillä mielipiteillään mm.poliiseista. P.T.Kekkonen kuoli 2002.'

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #53

Minulle ei tuo nimi mitään mieleen - en ole ilmeisesti koskaan lukenut hänen kirjoituksiaan.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Löytyyköhän mistään arviota Kalashnikovilla aikaansaatujen ruumiiden määrästä?
Keksijänä haluaisin tuossa suhteessa olla mieluummin anonyymi...

Juhani Putkinen

Seppo: "Löytyyköhän mistään arviota Kalashnikovilla aikaansaatujen ruumiiden määrästä?"

Asehan on vain työkalu, kuten vaikka ruuvimeisseli.

Yritetäänpä kuitenkin haarukoida suuruusluokkaa:

- Vuonna 1956 Venäjä hyökkäsi Unkariin, arvataan 10 000;

- Vuonna 1979 Venäjä hyökkäsi Afganistaniin tekemään afgaanien kansanmurhaa kymmeneksi vuodeksi. AK-47 oli käytössä molemmin puolin, arvataan 100 000.

- Vuonna 1994 Venäjä hyökkäsi Tshetsheniaan. AK-47 oli käytössä molemmin puolin, arvataan 30 000.

- Vuonna 1999 Venäjä hyökkäsi taas Tshetsheniaan ja se sota jatkuu edelleen, arvataan 10 000.

- Vietnamin sodassa hyvin yleinen työkalu, arvataan 100 000.

- Afrikassa (mm. Angola), arvataan 100 000.

- Irakin ja Iranin sota, arvataan 50 000.

- Kambodzha, Burma, Kiina/Vietnam, arvataan 50 000.

- Etelä-Amerikka, arvataan 20 000.

- jne. ei tätä viitsi jatkaa.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Olin kerran erään historiallisen asekeräilijän kokoelmiin tutustumassa ja kuuntelemassa hieman tarinaa ja häneltä kuulin mielenkiintoisen kertomuksen eräästä Haenelin asetehtaasta jonka johtajiin oli kuulunut myös muuan Hugo Schmeisser aikaisemmin.

No kuinka ollakaan tuo asetehdas sitten sodassa saatiin sotasaaliiksi lähes ehjänä ja kaikkine vermeineen.

Sinänsä mielenkiintoista että tehtaan valloittivat jenkit, mutta ylimmän sodanjohdon määräyksestä tehdas piti luovuttaa Neuvostoliitolle.

Juuri tuossa tehtaassa mm. valmistettiin Sturmgewähr 44 mallia joka oli em. Schmeisserin käsialaa.

Kyseinen Hugo myös antautui jenkeille mutta Neuvostoliiton vaatimuksesta luovutettiin heille.

Juhani Putkinen

Kiitos Jouni hyvästä kommentistasi.

Kyseessä ei ollut ainoa kerta kun USA luovutti ihmisiä Venäjälle - minusta se oli rikos.

Venäjä ryösti miehittämältään (ja USAn sille luovuttamalta) Saksan alueelta kaiken minkä irti sai. Venäjälle joutui orjiksi myös lentokonesuunnittelijoita, ydinfyysikkoja, jne.

Jouko Koskinen

Sorge kun olen taas myöhässä -- serverimme oli pois päältä.

Eversti Standertskjöld - Aulangon perustaja - teki venäläistä asehistoriaa mm. Tulan kivääritehtaalla. Pyörittäen rahoillaan Suomessa senaikaisen valtionbudjetin veroista toimintaa : http://fi.wikipedia.org/wiki/Aulanko

Loppukevennykseksi sopinee pari pätkää suomalaisten aseiden laulua:

http://www.youtube.com/watch?v=R6bCI0iT-UA&feature...

http://www.youtube.com/watch?v=lQe864rGLyk

Käyttäjän jp68 kuva
Juha Porola

Saksalaisten STG-44, myrskykivääri, oli rynnäkkökivääri joka yhdisti kiväärin voimakkuuden ja konepistoolin tulinopeuden ja tästä olivat venäläiset kopioineet oman rynnäkkökiväärinsä.

Juhani Putkinen

AK-47 ei ole kopio saksalaisesta rynkystä, mutta voi hyvinkin olla edelleenkehitelmä. Mielenkiintoista on se kuka teki sen edelleenkehitystyön. On esitetty väite, että sen edelleenkehitystyön olisi tehnyt Venäjän vankina ollut Hugo Schmeisser, joka on suunnitellut saksalaisen STG-44 rynnäkkökiväärin.

Joka tapauksessa Kalashnikovin suunnittelutoimistossa työskenteli orjina saksalaisia asesuunnittelijoita.

Käyttäjän jp68 kuva
Juha Porola

Joo ei ole suorakopio, mutta hyvin samoin teknisin ratkaisuin toimiva ja voi olla varma että STG-44 parhaat puolet löytyy siitä venäläisten kalasnikovista, ja jos Saksalaiset ei olisi sitä STG-44 tehneet niin tuskinpa venäläisetkään olisi kehittäneet sitä rynkkyään, ainakaan heti sodan jälkeen. Afrikan alueen sodissa käyttelivät vielä pitkälle 70-luvulla STG-44:sia.

Kumma kun eivät Saksalaiset asetehtaat, jotka jäivät lännen puolelle,enää jatkaneet sen valmistamista sotien jälkeen, olisi mielestäni ollut varsin onnistunut konstruktio ja varsinkin vähän vielä kehitettynä.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #68

Juha: "Joo ei ole suorakopio, mutta hyvin samoin teknisin ratkaisuin toimiva ja voi olla varma että STG-44 parhaat puolet löytyy siitä venäläisten kalasnikovista, ja jos Saksalaiset ei olisi sitä STG-44 tehneet niin tuskinpa venäläisetkään olisi kehittäneet sitä rynkkyään, ainakaan heti sodan jälkeen."

Tämä on ihan varmasti totta. Venäjä sai käsiinsä vuonna 1944 Hugo Schmeisserin kehittämän STG-44n ja kuinka ollakaan se joutui heti Kalashnikovin suunnittelutoimiston pöydälle "re-engineeringiä" varten.

Minua kuitenkin askarruttaa mitä Hugo Schmeisser teki Venäjän asetehtaissa ja asesuunnittelutoimistoissa sen jälkeen kun jenkit luovuttivat hänet Venäjälle.

Käyttäjän jp68 kuva
Juha Porola Vastaus kommenttiin #69

Schmeisser teki varmaan henkensä pitimiksi sen mitä venäläiset vaativat: "kehitä meille toimiva rynnäkkökivääri" ei paljon vaihtoehtoja ole tainnut olla.

Yleensähän venäläiset pyrkivät kopioimaan kaikkea mitä lännessä tehtiin ja antamaan tälle venäläisen nimen, surkein tuloksin, mm." moskovits" niminen paskakasahan on yritetty suoraan kopioda saksalaisten bmw hehkilöautosta,surkein menetelmin. Kun materiaali laatu ei ole tietenkään samaa luokkaa kun alkuperäinen ollut niin tietenkin yritys on tuomittu epäonnistumaan.

Jouko Koskinen

Carl August Standertskjöld s. 9.11 1814 Asikkalassa keräsi huomattavan omaisuuden toimiessaan Tulan asetehtaan vuokraajana ja sijoitti sen suomalaiseen teollisuuteen ja maaomaisuuteen, mm Aulankoon.

Keräsi mallikappaleet aina villinlännnen tussareista belgialaisten viimeisiin malleihin. Tuotti liukuhihnaperiaatteella kivääreitä joita myi omaan piikkiinsä mm. Suomeen.

Tekniset innovaatiot siirtyivät myös Tulasta muualle. Esimerkiksi taottu rihlaus joka hiukan suppenee aseen suuhun päin. Käytössä ainakin venäläisissä ampumahiihtokivääreissä.
http://haku.helmet.fi/iii/encore/record/C__Rb13247...

Tilaustyönä loistokkailla kaiverruksilla ja omistajaleimoilla varustettuja käsiaseita.

Toimituksen poiminnat