Jussilta Uutisia ja tietoa

Kuka hyötyy väkivallasta Ukrainassa?

Kun ihmisiä murhataan vähittäin ja tukuttain, niin kannattaa miettiä kenellä on motiivi.

1. Ukrainan lähentymistä EUn ajavat aktivistit?

Heidän etunsa on näyttää, että he osaavat järjestää rauhanomaisia pitkäaikaisia mielenosoituksia asiansa puolesta, sekä assosiaatio- ja vapaakauppasopimuksen allekirjoittamisesta kieltäytynyttä Janukovitshia vastaan. Pitäisihän EUn nähdä, että he ovat varteenotettava kumppani EUlle. Siten minkäänlainen väkivalta ei ole heille eduksi, eikä hyödyksi. Kannattaa muistaa esimerkiksi mielenosoittajille lämpimiä sukkia ja voileipiä tuovia mummoja - hyvin sympaattista.

2. Presidentti Janukovitsh?

Janukovitshin pitäisi kyetä näyttämään sekä länteen, että itään  homman olevan hanskassa. Eikä kansansuosiokaan taatusti kasva väkivallan avulla. EU:n ulkoministerit ovat parhaillaan päättämässä sanktioista mm. Janukovitshia vastaan väkivallan vuoksi.  Eipä tule mieleen mitä hyötyä Janukovitshille olisi väkivallasta - paitsi, että hänen pitää täyttää Venäjän johdon käskyt, tai ...

3. Tavalliset ukrainalaiset?

Ukrainan talous on kaaoksessa, eikä tavallisen ukrainalaisen elämä ole helppoa - pitäisi olla rahaa maksaa lahjuksia sinne ja tuonne, että hänen asiansa tulisivat hoidetuksi. Mutta ei väkivalta ainakaan paranna heidän asemaansa.

4. Venäjä?

Venäjän tavoitteena on saada miehitettyä uudelleen koko Ukrainan alue - palauttaa neukkulan aikainen tilanne, jolloin Ukrainaa johdettiin Kremlistä ja ukrainalaisia venäläistettiin. Ei puhettakaan demokratiasta, eikä etnisillä ukrainalaisilla saanut olla muita oikeuksia kuin totella sokeasti käskyjä.

Venäjälle sopii mainiosti Ukrainan taloudellinen kurjuus, mellakat ja väkivalta - saapa hyvän tekosyyn puuttua Ukrainan asioihin aseellisesti, mennä rauhoittamaan tilanne.

-----

Kannattaa olla tarkkana sen kanssa miltä tilanne näyttää ja mitä se todellisuudessa on.

Jossakin kuvassa tai videossa saattaa näyttää siltä, että mielenosoittaja käyttää väkivaltaa miliisejä tai erikoisjoukkoja vastaan. Kyseessä voi kuitenkin ihan hyvin olla erikoisjoukkojen mies, joka on naamioitunut mielenosoittajaksi, jotta näyttäisi mielenosoittajien olevan väkivaltaisia.

Kyseessä saattaa myös aivan hyvin olla venäläinen titushka, joka tahallaan provosoi miliisiä, että nämä käyttäisivät väkivaltaa.

Venäjän FSBn ja venäläisten erikoisjoukkojen porukkaa on varmaan paikalla sotkemassa tilannetta ja jälkiä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Eräs mahdollisuus olisi jakaa Ukraina EU:n ja Venäjän välillä. Itä- ja Etelä-Ukriana liittyisi Venäjään, ja Länsi-Ukraina liittyisi itsenäisenä valtiona EU:hun ja Natoon.

Juhani Putkinen

Meille se olisi tietysti helpotus - siinä on vaan yksi mutta - sitä eivät hyväksy ukrainalaiset, eikä Venäjä.

Käyttäjän JormaPallasvirta kuva
Jorma Pallasvirta

Karmaiseva esimerkki Ukrainan erikoisjoukkojen tämänhetkisestä toiminnasta. Video aukeaa allaolevan linkkiosoitteen avulla. Oli alunperin YouTubessa, muta nyt ei jostain syystä enää aukene.

http://www.postimees.ee/2704110/vagivaldne-video-s...

Juhani Putkinen

Ukrainan johto väittää, että heidän viranomaisilla ei ole tuliaseita.

Olisikohan kyseessä Venäjän viranomaiset.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Tai venäläismielinen ukrainalainen. Aseeseenhan voi tarttua kuka tahansa, siviilikin. Videolta nyt oli vaikea päätellä ammutaanko ihmisiä millään pienoiskivääriä isommalla, tai ollenkaan. Kumiluoteja ainakin tuolla viuhuu ilmassa, pauke taustalla vissiin siitä.

En tarkoita perustella väkivallan käyttöä, mutta faktat faktoina.

Hyvä blogi taas, Juhani. Tosin itse tosiaan lisäisin sen demokratian puolesta agitoijan, Yhdysvallat listaan.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #14

"Tai venäläismielinen ukrainalainen. Aseeseenhan voi tarttua kuka tahansa, siviilikin."

Olen nähnyt kuvia erikoisjoukkojen miehistä raskaan tarkka-ampujakiväärin ja AK-47 rynkyn kanssa.

Ukrainan viranomaiset ovat jo myöntäneet käyttäneensä tuliaseita "itsepuolustukseksi".

On selvästi nähty, että on ammuttu aseettomia ihmisiä, jotka eivät ole hyökänneet kenenkään kimppuun. Myös toimittajat ovat nähneet.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen Vastaus kommenttiin #17

Sitten se asia on käsitelty. Luotan sanaasi tässä asiassa.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #14

"Tosin itse tosiaan lisäisin sen demokratian puolesta agitoijan, Yhdysvallat listaan."

Kysyn uudelleen, että mitä USA hyötyisi näistä väkivaltaisuuksista - joukkomurhasta?

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #30

Todellisuudessa Ukraina on lähes konkurssitilassa - siitä ei olisi USAlle mitään taloudellista hyötyä - vain kuluja, jos olisi missään tekemisissä Ukrainan kanssa.

Jos taas Ukraina nousisi alhostaan, niin siitä muodostuisi helposti merkittävä taloudellinen kilpailija USAlle monellakin eri sektorilla.

Kävi miten kävi, niin USAlle ei ole odotettavissa taloudellista hyötyä Ukrainasta.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen Vastaus kommenttiin #31

Sitominen vapaakauppasopimuksiin ja muihin talousmekanismeihin toimisi nimenomaan Yhdysvaltojen edusi. Jos Ukraina lähentyy Venäjää (enkä nyt tarkoita miehitystä), niin silloinhan se vasta olisikin taloudellinen kilpailija?

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #32

Höpö, höpö.

Jos Ukraina lähentyy Venäjää, niin se kurjistuu entisestään, eikä siitä ole kilpailijaksi USAlle.

Jos sen sijaan Ukraina lähentyy länsimaita ja saa taloutensa kuntoon ja maahan läntisiä investointeja - tietenkin ehdolla, että korruptiota karsitaan ja liiketoimintaympäristöä parannetaan - niin sitten Ukrainasta muodostuisi kova kilpailija USAlle. Olisivat maailmanmarkkinoilla myymässä samankaltaisia tuotteita - ja Ukraina edullisemmin hinnoin.

Ei tästä väkivallasta saa mitenkään USAa syylliseksi. Jos jatkat tätä turhaa jankutusta blogissani niin minä lopetan sen lyhyeen.

Käyttäjän JormaPallasvirta kuva
Jorma Pallasvirta

SpilnoTV on Kiovassa toimiva opposition nettitv-kanava. Kanava lähettää ajoittain omia uutisiaan tapahtumista englanniksi. Heidän mukaansa Ukrainan miliisijoukoista on lähtenyt miehiä esim. Tsherkessiassa.

http://wwitv.com/tv_channels/b6718-Spilno-TV-Ukrai...

Juhani Putkinen

Jorma: "Heidän mukaansa Ukrainan miliisijoukoista on lähtenyt miehiä esim. Tsherkessiassa."

En ihmettelisi ollenkaan jos tsherkessit kieltäytyisivät tappamasta Venäjän hyväksi - onhan Venäjä tehnyt tsherkessien kansanmurhan.

Käyttäjän jp68 kuva
Juha Porola

Medvedev on kehoittanut Ukrainan johtoa toimimaan ja mielenosoittajia tulitetaan tappamistarkoituksella. Venäläiset pelkäävät että niiden marionetti-hallitsija menettää otteensa kansasta ja Ukrainalaiset lähenisivät länttä ja sanoutuisivat irti nykyisestä johtajastaan.

Juhani Putkinen

Juha: "Venäläiset pelkäävät että niiden marionetti-hallitsija menettää otteensa kansasta ja Ukrainalaiset lähenisivät länttä ja sanoutuisivat irti nykyisestä johtajastaan."

Kyllä ukrainalaiset ovat jo näyttäneet sanoutuneensa irti nukkehallitsija Janukovitshista.

Juhani Putkinen

Ukrainan sisäministeriön mukaan mielenosoittajat ovat ottaneet 67 sisäministeriön joukkojen sotilasta vangikseen - ja että joukoilla on oikeus käyttää tuliaseita vankien vapauttamiseksi. Lähde:
http://www.postimees.ee/2704394/ukraina-siseminist...

On sellainenkin tieto, että nämä olisivat itse alistuneet mielenosoittajille - eli suomeksi siirtyneet mielenosoittajien puolelle.

Juhani Putkinen

Ukrainan sisäministeri Vitali Zahhartšenko kertoi tänään, että järjestyksenvalvojille on jaettu sotilasaseet. Lähde:
http://www.postimees.ee/2704152/ukraina-siseminist...

Fuck!

Käyttäjän JormaPallasvirta kuva
Jorma Pallasvirta

Kun seuraa useista eri lähteistä Ukrainan tapahtumia niin tilanteet kehittyvät niin nopeasti etteivät poliitikot omissa kabineteissaan päätöksiä muotoillessaan pysy perässä. Jos täyytisi tehdä kovia päätöksiä niin läntisissä demokratioissa menee päiviä yhteisymmärryksen saavuttamiseen. Esimerkiksi Serbian suhteen.

Demokratian voima on onneksi se, että lopulta aina selviää voittajana pitkällä jänteellä. Ukrainan tilanteessa tällä hetkellä ollaan hakemassa konsesnsusta kun diktatoorinen Venäjä puolestaan pystyy yhden miehen päätöksellä käskyttämään valmiiksi tehdyt suunnitelmat aikailematta. Kuten Georgian suhteen.

Ukrainasta on valunut uutisia, että valtapuolueen "kansanedustajia" on nähty matkaavan autoilla Kiovan lentokentälle, Berkutin joukkoja Länsi-Ukrainassa on siirtynyt opposition puolelle, Maidanin sulku ei pidä, koska miliisit katsovat muualle ihmisten valuessa tarvikkeineen aukiolle jne jne.

Tilanne elää jatkuvasti ja yllättäviä käänteitä saattaa tapahtua hyvinkin nopeasti. Kiitos Juhani historiallisista katsauksistasi - niitä seuraamalla on helpompi ymmärtää Ukrainan nykytilannetta.

Juhani Putkinen

Historian tunteminen tosiaan auttaa hahmottamaan tilannetta oleellisesti paremmin kuin uskominen Venäjän propagandaan - esimerkiksi Ukrainasta.

Syvän ja pitkän suomettumisen kauden vuoksi monet suomalaiset eivät esimerkiksi tiedä, että:

1. Ukraina itsenäistyi samoihin aikoihin kuin esimerkiksi Suomi ja Viro. Ukraina kuitenkin hävisi vapaussotansa Venäjää vastaan ja joutui jälleen Venäjän orjaksi. Suomi ja Viro voittivat vapaussotansa Venäjää vastaan jääden itsenäisiksi.

2. Vuonna 1941 sekä virolaiset, että ukrainalaiset taistelivat uljaasti Venäjää vastaan saadakseen jälleen itselleen itsenäiset valtiot - lyöden kunnolla Venäjää, mutta joutuen Saksan miehittämiksi.

3. Vuonna 1944 ja sen jälkeen sekä ukrainalaiset, että virolaiset taistelivat leijonan lailla Venäjää vastaan estääkseen Venäjää miehittämästä uudelleen maataan.

4. Ukrainalaisia vapaaehtoisia taisteli Suomen arjeijan riveissä Venäjää vastaan Jatkosodan aikana.

-----

Venäjä sen sijaan ei myönnä sellaista kansaa kuin ukrainalaiset olevan olemassakaan, vaan puhuvat väheksyvästi vähävenäläisistä.

Juhani Putkinen

Terrorismin vastainen operaatio Kiovassa

Viron yleisradion ERR toimittajalle Igor Taro suoritettiin hotellissaan ruumiintarkastus opposition edustajien toimesta.

Taro kysyi leppoisasti, että kumpihan osapuoli tässä tekee terrorismin vastaista operaatiota - viitaten siihen, että opposition edustajat etsivät nyt niitä tarkka-ampujia, jotka murhasivat aseettomia siviilejä 20.2.2014.

Toimituksen poiminnat