Jussilta Uutisia ja tietoa

USA varoitti Venäjää hyökkäämästä sotilaallisesti Ukrainaan

Se varoitus on erittäin aiheellinen. Venäjän mielestä Ukrainan vallasta potkittu entinen presidentti Janukovitsh on nimittäin edelleen vallassa ja Venäjä on vetänyt suurlähettiläänsä Ukrainasta.

Hampaaton EU lähettää taas "ulkoministerinsä" Ashtonin Kiovaan. Siitä ei ole luultavasti mitään hyötyä. Myös EUn pitäisi varoittaa Venäjää "vakavista seurauksista", jos Venäjä hyökkää Ukrainaan.

EUn ja Suomen pitäisi välittömästi tunnustaa Ukrainan uusi hallinto, jotta Venäjälle ei jäisi illuusiota millä puolella seisomme.

Ukrainan sisäministeri on antanut pidätysmääräyksen Janukovitshista - syytettynä kansalaisten joukkomurhasta. Interpolin pitäisi asettaa janukovitshista kansainvälinen pidätysmääräys välittömästi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (102 kommenttia)

Käyttäjän HeikkiFossi kuva
Heikki Fossi

Juhani:Nyt jäitä hattuun ja paljon-SUOMEN osalta!

Juhani Putkinen

Juuri nyt pitää näyttää väriä - se voisi hilitä Venäjän himoa hyökätä Ukrainaan. Sitten kun Venäjä hyökkää Ukrainaan on jo myöhäistä - sitten pitää suorittaa Suomen puolustusvoimien reservin liikekannallepano.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Otetaan vaan perinteisesti Emämaa Ruotsista mallia ja odotellaan.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

"Ukrainan sisäministeri on antanut pidätysmääräyksen Janukovitshista - syytettynä kansalaisten joukkomurhasta. Interpolin pitäisi asettaa janukovitshista kansainvälinen pidätysmääräys välittömästi."

Janukovtshille itselleen olisi parempi ilmoittautua Haagissa, kuin jäädä Ukrainassa kiinni.

Sevastopolissa kansa on jo huutanut äiti venääjää turvakseen, krimin niemimaan kohtalo on aikalailla hulestuttava.

Juhani Putkinen

Ari: "Janukovtshille itselleen olisi parempi ilmoittautua Haagissa, kuin jäädä Ukrainassa kiinni."

Mitä todennäköisimmin Janukovitsh on jo yrittänyt paeta Ukrainasta Venäjälle, mutta se pako on ilmeisesti estetty Ukrainan viranomaisten toimesta.

Nyt on olemassa pidätysmääräys.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Putinin kannalta ajateltuna tilanne on nyt hyvin vaikea. Suora sotilaallinen asioihin puuttuminen klassiseen tapaan olisi loppujen lopuksi tuomittu epäonnistumaan ja saattaisi syöstä koko Venäjänkin nykyhallinnon tuhoon. Sekään ei kuitenkaan ole aivan poissuljettu, riippuen siitä kuinka epätoivoiseksi Venäjää hallitsevat piirit tilanteen kokevat ja kuinka realistisia johtopäätöksiä he osaavat tehdä ukrainalaisten päättäväisyydestä ja suuntautuneisuudesta.

Toisaalta Putin ja Venäjä ei voi sallia itselleen totaalista kasvojen menetystä, jollaista he ovat itselleen varmistamassa tukien edelleen Janukovitshia.

Saattaa olla, että ainoa tapa Venäjälle toimia olisi manipuloida venäläisväestön protestia ja kapinaa uutta hallintoa vastaan ja saada siten oikeutuksen auttaa heitä, niin kuin Venäjän lakiin on kirjoitettukin. Krimin niemimaa antaa tällaiselle hyvän ensialustan.

Mielenkiintoista seurata.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Putinilla huoli myös Venäjän sisäisestä kehityksestä, jos onnistuu Ukrainassa miksi ei Venäjälläkin.

Viikoloppuna Moskovassa pidätettiin 200 Putinin vastaiseen mielenositukseen osallistunutta, vankilatuomioita on tulossa.

Nämä asiat saattavat laskea Venäjän kynnystä puuttua Ukrainan tilanteeseen sotilaallisesti.

Juhani Putkinen

Ari: "Nämä asiat saattavat laskea Venäjän kynnystä puuttua Ukrainan tilanteeseen sotilaallisesti."

Toiki vaikuttavia tekijöitä, mutta Putin tuntee asemansa vahvaksi. Oleellisinta on, ettei Venäjä aio luopua Ukrainasta.

Juhani Putkinen

Juha: "Putin ja Venäjä ei voi sallia itselleen totaalista kasvojen menetystä, jollaista he ovat itselleen varmistamassa tukien edelleen Janukovitshia."

Venäjä on KGB-diktatuuri - ei se välitä "kasvojen menetyksestä". Kyllä siellä puhdistetaan aseita varastorasvoista. Vain hyökkäyksen ajankohta on auki, sen päättää hyökkääjä (Venäjä).

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Sevastopolissakin varmasti huomattava määrä jo valmiina merijalkaväen ja omon miehiä. Vahva laivasto, ilmavoimat ja ohjusaseistus eli krimillä kaikki on kohdallaan.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #10

Ari: "krimillä kaikki on kohdallaan."

Sarkasmi ei ole paras tyylilaji tällaisessa tilanteessa. Jos kaikki Krimillä olevat joukot olisivat ukrainalaisia, niin sitten kaikki olisi kohdallaan (Krimin osalta).

Seppo Hildén

Ei Venäjän tarvitse Ukrainaan hyökätä pitääkseen maan aisoissa. Sille riittää kun se uhkaa katkaista Ukrainan energian saannin, mitä asetta se on jo menestykselliesti aikaisemminkin käyttänyt. Ukraina on riippuvainen Venäjän maakaasutoimituksista ja se on tarpeeksi kova kiristysnappula.

En usko Venäjän sotilaalliseen väliintuloon tämän takia. Venäjä pystyy pitämään Ukrainan käsissään taloudellisten seikkojen takia, sen ei tarvitse turvautua armeijaan.

Tämän tietää Putinkin.

Juhani Putkinen

Ukrainalla ei enää ole venäjämielistä nukkehallitusta. Valta on kansalla - kansa ei peräänny.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tällä hetkellä näyttää Seppo siltä, että Ukraina on valmis luopumaan taloudellisista intresseistään Venäjään päin "jalompien" päämäärien hyväksi. Aasinpotkuna Venäjälle peruuttivat venäjän kielen virallisen aseman valtakunnassa ensi töikseen.

Seppo Hildén

Ei ole vielä EU:n suunnalta kaasuputkia rakennettu Ukrainan suuntaan enkä usko että rakennetaankaan. Joten vaikka Ukraina olisi valmis luopumaan "jalompien" päämäärien takia paljostakin, niin lämmityksestä ja ruokakaasusta ei nyt ihan ensimmäisenä. Niin jaloja hekään eivät ole.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #18

Aika näyttää miten se asia on.

Monet ukrainalaiset ovat valmiita uhraamaan henkensäkin vapauden puolesta - puhumattakaan kaasusta.

Juhani Putkinen

Juha: "Aasinpotkuna Venäjälle peruuttivat venäjän kielen virallisen aseman valtakunnassa ensi töikseen."

Tarkennetaan hieman. Venäjän kieli ei ole ollut virallinen kieli Ukrainassa sitten Oranssin vallankumouksen tai oikeammin neukkulan romahduksen. Karkeasti viimeisen vuoden voimassa ollut laki oli sellainen, että paikkakunnilla joissa kielivähemmistöä oli yli 10% niin sitä vähemmistökieltä sai käyttää paikallisesti asioiden hoitamiseen (jotakin sinne päin). Se laki on nyt kumottu vuoden 2004 perustuslain vastaisena - se vuoden 2004 perustuslaki on otettu Ukrainassa uudelleen käyttöön.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

On mahdollista, että jokin osa Itä-Ukrainasta julistautuu otsenäiseksi. Tämä koskee myös Sevastopolin aluetta. Georgian jako olisi tässä esikuvana.

Juhani Putkinen

On jo julistautunut riippumattomaksi Ukrainan nykyhallinnosta. Sevastopolilaiset ovat jo pyytäneet saada liityä Venäjään.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Ukrainan kriisillä ja Krimin sodalla on paljon yhtäläisyyksiä. Krimin sodan alkusyyt olivat siinä, että Venäjä vaati Venäjän tsaaria kaikkien osmannien valtakunnassa asuvien kristittyjen suojelijaksi. Eli uskontoa käytettiin sodan syiden savuverhona ja lopulta oli kyse jälleen tuosta etupiirijaosta. Että ihminen osaa olla tyhmä ja ei opi historiasta yhtään mitään! Vai oppisiko sittenkin ja Juhanin militaristinen visio jäisi toteutumatta. Katseet kannattaa suunnata Krimin niemimaan suuntaan.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Minä viittaisin ennen muuta Georgian tilanteeseen. Tulemme saamaan tulehtuneen kriisin Euroopan sydämmeen.

Tietenkin tässä on olemassa sivujuonne Venäjän ja USA:n alueelliseen kiistaan hegemoniasta.

Juhani Putkinen

Minä en usko mihinkään "kiistaan hegemoniasta".

1. Ukrainalaiset haluaisivat viimeinkin todella itsenäisen (Venäjästä) Ukrainan, jossa heidän itsensä tahdolla on jotakin merkitystä.

2. Venäjä haluaa miehittää koko Ukrainan, ettei Ukraina luista lännen suuntaan, vaan liittyy Venäjän Euraasian Unioniin.

3. USA toivoo ukrainalaisten saavan itse päättää asioistaan, mutta tuskin on valmis konkreettisesti tekemään mitään ukrainalaisten hyväksi (muuta kuin henkistä tukea).

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #23

"Minä en usko mihinkään "kiistaan hegemoniasta"."

Minä taas uakon "kiistaan hegemoniasta"."

Jos Venäjä ei lähiaikoina hyökkää Ukrainaan, niin koittaa ko. alueelle ns. aseellinen välirauha. Toivottavasti ukrainalaiset käyttävät hyväksi tämän välirauhan. Venäjä tulee hyökkäämään Ukrainaan ennemmin tai myöhemmin, jos se ei suostu Venäjän alusmaaksi.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #24

Pertti: "Venäjä tulee hyökkäämään Ukrainaan ennemmin tai myöhemmin, jos se ei suostu Venäjän alusmaaksi."

Näin on.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen Vastaus kommenttiin #25

Pientä osviitta siitä on ettei kaikki ole niin kuin lännessä juhlitaan:
IS: Klo 15:44 tänään.
Venäjän pääministeri Dmitri Medvedevin mukaan Ukrainassa on tapahtunut aseellinen kapina, ja sen hyväksyneet länsimaat ovat tehneet virheen.
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-12886581832...

Että kiittäkäämme vaan Rehniä möläytyksistään pistää eurorahaa epästabiiliin tilanteeseen.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #66

Parinkymmenen miljardin investointi Ukrainaan saattaa olla hyvinkin kannattava - esimerkiksi jos sillä voidaan välttää laajamittainen sota.

Juhani Putkinen

Minä en ole militaristi - tuon vaan esiin faktan, että Venäjä on imperialistinen roistovaltio, joka ei sulata Ukrainan menetystä.

Käyttäjän TorstiThtinen kuva
Torsti Tähtinen

Karjalassa kasvaa edelleen mäntyjä.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Toivotaan että kuoret saavat pysyä ehjinä

Juhani Putkinen

Venäjä uhkasi Ukrainaa taloussodalla

Talousministeri Aleksei Uljukajevin uhkauksen mukaan jos Ukraina solmii läheisemmän suhteen EUn kanssa, niin Venäjä nostaa tuontitulleja Ukrainasta tuotaville hyödykkeille.

Lähde Aamulehti.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Nina La

Mitä sitten? Se nyt on sitten Ukrainan asia valita puolensa.

Me muuten voidaan sitten viedä Venäjälle elintarvikkeita. :)

Juhani Putkinen

Nina: "Se nyt on sitten Ukrainan asia valita puolensa."

Ukrainalaiset ovat jo valinneet - ja näyttäneet kantansa kolme kuukautta kestäneissä massiivisissa mielenosoituksissa. Niiden tuloksena Ukraina lähentyy EUta ja etääntyy Venäjästä - erinomaista. Pitäis vaan Venäjä näppinsä irti Ukrainasta.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Nina La Vastaus kommenttiin #48

Mites sitten on hallitus, jota vastustetaan? Eikä voida nyt sitten sanoa, että vaaleissa olisi ollut vilppiä, kun kerta aiemmin ovat tämän hetkiset mielenosoittajat olleet hallituksessa..

Vai ketä ne vaalit Ukrainassa järjestää? Joku vedonvälitystoimistoko? Samassa paikassa voi pelata lottoa ja äänestää?

Vai kilpailutetaaks vaalien järjestäjät? ja nyt kävi viimeks venäläiset järjestämässä vaalit ja äänten laskennan? :)

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #50

Nina: "Vai ketä ne vaalit Ukrainassa järjestää?"

Ukrainalaisten täytyy itse järjestää vaalinsa, mutta vaaleja tarkkailemaan täytyy lähettää massiivinen määrä tarkkailijoita läntisistä demokratioista.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Nina La Vastaus kommenttiin #51

Se on kyllä hyvä ajatus, että vaaleja menee joku tarkkailemaan. Kysyin vaan, että miten ne edelliset vaalit? Siellä on sentään muutamat vaalit pidetty Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. Ovatko kaikki vaalit olleet epärehellisiä?

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #52

Nina: "Siellä on sentään muutamat vaalit pidetty Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. Ovatko kaikki vaalit olleet epärehellisiä?"

Vaalien rehellisyys/epärehellisyys ei ole ihan yksinkertainen asia.

Esimerkiksi vaalitoimitus ja ääntenlaskentakin voi teknisessä mielessä olla rehellinen - kukaan ei ole tahallaan vaikuttanut vaalitulokseen esimerkiksi siten, että olisi sallittu useaan kertaan äänestäminen tai lisäämällä äänestämättömien henkilöiden ääniä.

Silti vaalit eivät välttämättä ole olleet kokonaisuudessaan rehelliset. On esimerkiksi estetty epätoivottujen henkilöiden ehdokkuus tai heitä ei ole päästetty mediassa esittämään ohjelmiaan. Tai sitten joku ulkopuolinen taho on tuonut "muovikassilla" rahaa tietyn henkilön tai puolueen vaalimainontaan.

Venäjällä vaalit ovat olleet lähes poikkeuksetta absurditeatteriesityksiä nimeltään vaalit. Ei Ukrainakaan ole puhdas pulmunen.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Nina La Vastaus kommenttiin #55

Varmaan kestää parikin sukupolvea, että kansa tottuu nykyiseen hallintotapaan ja monipuoluejärjestelmään. Siis sen verran lyhyt aika vielä on Neuvostoliiton hajoamisesta.

Mutta en usko Ukrainan kansan olevan tyhmää. Yleensäkin Neuvostoliitossa ihmiset oppivat, ettei voi aina jokaiseen median esittämään asiaan luottaa.

Neuvostoliitosta on muutenkin todella lyhyt aika. Eikö Ukrainassakin vielä vietetä voiton päivää samana päivänä mitä venäläiset sitä juhlivat?

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #58

Nina: "Eikö Ukrainassakin vielä vietetä voiton päivää samana päivänä mitä venäläiset sitä juhlivat?"

Jossakin päin Ukrainaa joku voi hyvinkin viettää - mutta sitä ei kannata yleistää. NS. Banderalaisilla on iso kannatus etnisten ukrainalaisten keskuudessa:
http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/Ukrai...

http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/Ukrai...

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Nina La Vastaus kommenttiin #61

Aattelin vaan, kun tunnen itsekin ukrainalaisia, ja osittain ukrainalaisia, eivätkä kaikki ole venäläisvastaisia. Mutta on kyllä tosi asia, että on venäläisvastaisuutta ja myös joillakin venäläisillä on ukrainalaisvastaisuutta.

Kun Ukrainassa oli nälän hätä, niin NL kuulemma vei viljaa Eurooppaan. Stalinhan silloin oli vallassa, ja oli vissiinkin georgialainen. Kaipa sitä oli tarkoitus osa ukrainalaisista näännyttää nälkään.

Neuvostoliitossa oli 15 maata ja joka maassa vähintään 10 kansallisuutta. Meidän on vaikea sitä sulatusuunia ymmärtää.

Joskus olen lukenut muuten ukrainalaisen Pavel Sudoplatovin kirjan. Suosittelen:)

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #71

Nina: "Kun Ukrainassa oli nälän hätä, niin NL kuulemma vei viljaa Eurooppaan. Stalinhan silloin oli vallassa, ja oli vissiinkin georgialainen. Kaipa sitä oli tarkoitus osa ukrainalaisista näännyttää nälkään."

Venäjä järjesti täysin tahallaan nälänhädän Ukrainaan hävittääkseen talonpojat ja kuten kerroit vei suuria määriä viljaa samaan aikaan ulkomaille:
http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/Ukrai...

Jopa 10 miljoonaa ukrainalaista kuoli siinä kansanmurhassa. Suosittelen kukemaan yllä olevan linkin takaa löytyvän artikkelin suorin lainauksin ja tarkoin lähdeviittein. Sen jälkeen voi aavistaa miksi ukrainalaiset eivät juuri rakasta venäläisiä.

Stalin oli ilmeisesti puoliksi osseetti, syntyisin Gorin kaupungista Georgiassa. Hän oli isovenäläisempi kuin venäläiset yleensä.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Nina La Vastaus kommenttiin #74

Oli varmaankin Neuvostoliitto, joka järjesti nälänhädän.

Toisen maailmansodan aikana tuli varmaan monesti selväksi, että ukrainalaiset ja venäläiset tuntevat kuuluvansa eri rotuihin. Vaikkakin ovat kovasti keskenään sekoittuneet. Joskus muinoinhan Kiova oli Venäjän pääkaupunki.

Enpä ole mistään löytänyt tietoa, että Stalin olisi ollut osseetti. Ihan georgialaisesta joka tekstissä kerrotaan, mitä olen nähnyt.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #77

Osseetit itse väittävät Stalinin olleen osseetti - ovat ylpeitä siitä.

Gorissa on muuten suuri Stalin-museo, olen käynyt siellä. Siellä kehutaan Stalinia maasta taivaaseen, eikä juuri löydy pahaa sanaa tyypistä.

Kun Georgiassa oli vallassa presidentti Saakashvili, niin Stalin-museosta oli tarkoitus tehdä Miehitysmuseo. Sitä ei ennätetty toteuttaa ennen kuin valta vaihtui Georgiassa.

Tbilisissä on kuitenkin Miehitysmuseo. Olen käynyt siellä kahdesti. Taisi ensimmäinen kerta olla vuonna 2007 ja toinen vuonna 2013.

Tässä artikkelissa kerron ensimmäisestä vierailustani:
http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/Georg...

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Nina La Vastaus kommenttiin #78

Onko Gori muka osseetien aluetta? Varmaan on lähellä, mutta ei taida ihan samaa aluetta olla.

Onkohan nyt oikeasti olemassa sellainen museo, jossa Stalinia kehuttaisiin.. Epäilen. Varmaankin museo on sen takia pystyssä, koska se on osa historiaa.

Mites muuten Lavrentin Berija?

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #79

Osseetteja on pieniä määriä siellä sun täällä ympäri Georgiaa - maahanmuuttajia nääs. Pohjoispuolelle Kaukasusvuoristoa on vaeltanut suurempikin määrä heitä - eivät ole alkuperäisväestöä Kaukasiassa.

Georgian kuningatar Tamara (hyvä kuningatar) muuten otti aikoinaan osseettiprinssin puolisokseen - tämä oli etevä sotilas:
http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/Sirpa...

Jotkut georgialaisetkin pitävät Stalinia suurmiehenä. Kerran Tbilisin metrossa sain jonkun naisen silmilleni kun kerroin Stalinin ja Hitlerin olevan samaa maata ja näytin, että olisi pitänyt leikata kurkku poikki. :)

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Nina La Vastaus kommenttiin #80

Jaahas. Mistä sen sitten olet selvittänyt, että Stalin olisi ollut osseetti?

Ehkäpä ihmiset suhtautuu tuolla tavalla, koska Saksa kävi tuhoamissotaa ja halusi tappaa kaikki slaavit. Tuskinpa on sitten osattu miettiä Stalinin puhdistuksia.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #93

Nina: "Mistä sen sitten olet selvittänyt, että Stalin olisi ollut osseetti?"

Pistä googleen hakusanaksi Stalin osseetti, niin löydät heti, että Stalin oli vähintään puoliksi osseetti.

Suosittelen lämpimästi, että ihan itse matkailet runsaasti Georgiassa, kuten olen itse tehnyt joka vuosi hyvinkin pitkän aikaa vuosittain jo varsin kauan.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Nina La Vastaus kommenttiin #97

Okay, niinpä näyttääkään olleen puoliksi osseetti ainakin tämän linkin mukaan http://www.kansanuutiset.fi/scripts/edoris/edoris....

Mutta eivät osseetit silti venäläisiä ole, vaikka ovatkin venäläismyönteisiä.

Seppo Hildén

Jos energiavallasta huolimatta Putin päättäisikin käytää armeijaansa ja viedä sen Ukrainan maaperälle, ratkaisisi se melko nopeasti Suomen ja Ruotsin NATO-asian.

Se olisi minuutti siitä tiedosta kun Venäjän joukot olisivat ylittäneet Ukrainan rajan kun Tukholmasta tulisi hätäinen pyyntö päästä NATO-jäseneksi. Suomi pohtisi asiaa pari päivää, mutta olisi pakotettu seuraamaan Ruotsin esimerkkiä.

Sillä jos Venäjä uskaltaa hyökätä armeijallaan noinkin suureen naapurimaahansa kun Ukraina (joka ei siis ole Nato-maa, ja USA:lla ja NATO:lla ei ole velvollisuutta auttaa sitä sodan syttyessä), mutta on jättänyt pienen naapurinsa Viron (joka on NATO-maa) rauhaan, vaikka heillä on keskenään jännitteitä ja rajaepäselvyyksiä koko ajan, niin ei tarvitse olla raketti-insinööri ymmärtääkseeen, antaako NATO suojan Venäjää vastaan vai ei.

Joten Putin kyllä joutuu ottamaan pohdittavakseen lisäksi Ruotsin ja Suomen NATO-jäsenyyden, kun hän punnitsee mahdollisen Ukrainan sotaretken hyötyjä ja haittoja.

Se, miten Venäjä Ukrainan kysymyksen hoitaa, on siis melko tärkeä Ruosille ja Suomelle.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuossa on lisää dilemmaa Putinille. Jos Venäjä ei hyökkää Ukrainaan, niin Ukraina saattaa myös liittyä NATO:on.

Juhani Putkinen

Presidentti Jushtshenkon Ukraina halusi liittyä NATOn jäseneksi ja odotti MAPia (suunnitelmaa mitä kaikkea pitää tehdä ennen jäsenyyttä). Silloin NATO ei ollut valmis siihen askeleeseen - ja tässä sitä nyt odotetaan suurta sotaa.

Juhani Putkinen

Kun Kataisen hallitus ei saa päätettyä edes kuntauudistuksesta, niin miten se saisi päätettyä NATO-jäsenyyden hakemisesta?

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Juuri näin. Koko ajattelu etupiiristä kaukasukselta jäämerelle menee uusiin, harjoiteltuihin puihin.

Seppo Paasikallio

Kuka hallitsee Ukrainaa tällä hetkellä. Ne eivät ole Washingtonin ja EUn maksamia ja ostamia nukkeja vaan Oikea Sektori, joka on ainoa organisoitu ja aseistettu ultranationalistinen joukko läntisessä Ukrainassa.

Eräs heidän johtajistaan on vannonut taistelevansa juutalaisia ja venäläisiä vastaan kuolemaan saakka. Hän vakuutti myos Oikean Sektorin auktoriteettia ja että heidän asemiehensä ampuvat kaikki roistot paikalla. Muzychko julisti myos, että seuraava presidentti tulee heidän joukostaan.
Eräs toinen johtaja Yarosh julisti että emme laske aseitamme ja sopimus, joka on tehty opposition ja presidentin kesken ei ole hyväksyttävissä.

Oikean Sektorin taustana ovat ukrainalaiset, jotka taisteliva Hitlerin rinnalla venäläisiä vastaan. Oikea Sektori otti aseet käyttoon ja aloitti väkivaltaiset hyokkäykset poliiseja vastaan heittääkseen ulos demokraattisesti valitun hallituksen ja siinä me onnistuimme.

Oikea sektori ei kumonnut hallitusta antaakseen sen Washingtonin ja EUn maksaman opposition käsiin.
Oikea sektori vihaa venäläisiä, koska he loivät natsit. He vihaavat myos USAta, Ranskaa ja Englantia samasta syystä. Oikea Sektori on epätodennäkoinen puolue viemään Ukraina EUhun.

Ja paljon muuta mielenkiintoista linkissä

http://www.paulcraigroberts.org/

Juhani Putkinen

Ukrainan poliittinen kenttä on hyvin sirpaleinen. Janukovitshin puolue oli suuri Venäjän ja venäläisten tuella - lisäksi osaa ukrainalaisista otti päähän Justshenkon ja Timoshenkon kinastelu. Kannatus on nyt olematon.

Parlamentin uusi puhemies, joka hoitaa väliaikaisesti presidentin tehtäviä, on Timoshenkon puolueesta, mutta Timoshenkollakaan ei ole järin suurta kannatusta.

Se niin sanottu oikea sektori puhuu suureen ääneen, mutta ei sillä ole merkittävää kannatusta ukrainalaisten keskuudessa.

Ne oppositiojohtajat, jotka suostuivat kolmen EU-ulkoministerin välittämään laihaan kompromissiin ovat menettäneet sen pehmeytensä vuoksi kannatustaan.

Tällä hetkellä puuttuu karismaattinen johtaja.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Eihän Venäjä tai Kiina voi sallia Ukrainasta tulevan sotilaallista uhkaa lähialueilleen.

Jos oltaisiin järkeviä, EU ja Venäjä neuvottelisivat keskenään, minkä verran kumpikin taho avustaa Ukrainan toimintaa itsenäisenä valtiona.

Jenkit ovat sotkeneet omat asiansa jo siihen malliin, ettei niitä paranisi päästää sotkemaan tämän mantereen asioita.

Muuten tulee kiistaa siitä, ketkä todellisuudessa edustavat imperialistisia roistovaltioita.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Meinaat siis, että Ukraina uhkaa Kiinaa, jos on puolustusliiton jäsen. :D

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Yhden puolustusliitto on toisen potentiaalinen hyökkäysliitto ja siten turvallisuusuhka.

Samoin yhden terroristi on toisen vapaustaistelija.

Ei pidä uida näiden matalaotsaisten termien taakse piiloon. Vasta niiden takaa löytyvät eri intressit ja niiden väliset ristiriidat.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #37

"Yhden puolustusliitto on toisen potentiaalinen hyökkäysliitto ja siten turvallisuusuhka."

Todellisuudessa NATO on nimenomaan puolustusliitto. NATOssa päätökset tehdään konsensusperiaatteella, jokaisella jäsenmaalla on yksi ääni - ja veto-oikeus hyökkäyssodasta päätettäessä. Siten esimerkiksi Luxemburg voi halutessaan estää NATOn lähdön hyökkäyssotaan.

Näin se vaan on.

Uhka on nimenomaan Venäjä, Venäjä ja Venäjä.

Juhani Putkinen

"Eihän Venäjä tai Kiina voi sallia Ukrainasta tulevan sotilaallista uhkaa lähialueilleen."

Hyvinvoiva (läntinen demokratia) Ukraina ei olisi uhka kenellekään. Venäjän kurmoottama Ukraina luo jännitteitä, joista voi seurata pahaa.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Onko sinulla punaista vaseliinia rilleissä? Kyllä mielestäni sotilaallinen uhka vältetään parhaiten sillä, että niin Ukrainan, Venäjän kuin EUn oletetut edut pyritään turvaamaan samanaikaisesti.

Venäjälläkään ei ole kovin perusteltuja syitä luottaa lännen pyytettömään apuun, joten miksi he eivät suhtautuisi epäluuloisesti naapurin aseistamiseen, mitä puolustusliitto nyt kuitenkin konkreettisesti tarkoittaa?

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #40

"Venäjälläkään ei ole kovin perusteltuja syitä luottaa lännen pyytettömään apuun, joten miksi he eivät suhtautuisi epäluuloisesti naapurin aseistamiseen, mitä puolustusliitto nyt kuitenkin konkreettisesti tarkoittaa?"

Miten NATO on aseistanut Viron, joka on ollut NATOn jäsenmaa vuodesta 2004?

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Neuvostoliiton hajotessa Ukraina peri suuren määrän ydinaseita, jotka Se sitten myöhemmin, vuonna 1994 suostui luovuttamaan pois. Tuolloin tehdyssä Ukrainan, Venäjän ja Yhdysvaltojen välisessä kolmikantasopimuksessa Venäjä USA antavat Ukrainalla jonkinmoiset turvatakuut vastikkeeksi siitä, että maa antoi ydinaseet ja ohjukset pois. Kumpikin on siis paitsi oikeutettu myös velvollinen puolustamaan Ukrainaa. Jos Venäjä katsoo, että etsintäkuulutettu Januk. on edelleen laillinen valtionpäämies, sitten tätä pitäisi puolustaa kapinoitsijoilta. Jos Venäjä näin tekee sotilaallisesti, sitten USA:n pitäisi puolustaa Ukrainan alueellista koskemattomuutta. Ei hyvä.

Juhani Putkinen

"Ei hyvä."

Ei niin. Itse en ole nähnyt vielä valoa tunnelissa.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Tässä uutta tieto jota tosin ei ole vahvitettu, Janukovitsh löydettiin eräästä Moskovan patriarkaatin luostarista.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #44

Ari: "Janukovitsh löydettiin eräästä Moskovan patriarkaatin luostarista."

Siis edelleen Ukrainan alueella. Aiempien tietojen mukaan olisi yrittänyt paeta Venäjälle lentoteitse ja sen epäonnistuttua Venäläiseen laivaan.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero Vastaus kommenttiin #49

Jussi. Mielestäni jos Venäjä olisi tai haluaisi pelastaa Janukovitshin, Spetsnaz GRU olisi jo hakeneet kyseisen herran turvaan.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #57

Ei välttämättä.

Oletan Venäjän välttävän pientä aseellista konfliktia. Tarvittaessa se tekee suuren.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero Vastaus kommenttiin #62

Olen samaa mieltä, ei konfliktia ainakaan aseelista. Venäjällä on ollut yhteys Janukovitshin katkesiko yhteys, ilmeisesti jäänyt varmistamatta yhteydenpito.

Tuskin Kremli ottaisi soittoni tosisaan, jos heillä ei ole puh:num tai koodi nimeäni, soitinpa mistä vain.

Nopea nout ei välttämättä tarvitse taistelua, ajoitus tärkein.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Nina La

Toivottavasti me nyt vaan pysytään puolueettomina.

Juhani Putkinen

Suomi ei ole puolueeton - Suomi on EUn jäsenmaa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Suomi ei tunnusta hallituksia, valtioita vain. EU:n ja IMF:n pitää toki tehdä vakavia päätöksiä nopeasti.

Juhani Putkinen

Euroopan Parlamentin Ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Elmar Brok on luvannut Ukrainalle nopeasti 20 miljardia euroa, kunhan Ukrainaan muodostetaan uusi hallitus, joka ottaa uudistussuunnan.

Lähde:
http://www.postimees.ee/2707448/el-lubas-ukrainale...

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Kun Ukrainan on saatu vastullinen hallitus. EU voisi jäädyttä Ukrainan oligarkien varallisuutta ja palauttaa Ukgrainan kansalle ( hallitukselle ), kansaltahan tämä varallisuus on varastettu.

Juhani Putkinen

Ari: "EU voisi jäädyttä Ukrainan oligarkien varallisuutta ja palauttaa Ukgrainan kansalle"

Vallan mainio ajatus. Toteuttaminen ei kuitenkaan ole järin helppoa. Joku tietty yksittäinen oligarkki pitäisi tuomita tuomioistuimessa jostakin tekohetkellä voimassa olleen lain vastaisesta rikoksesta - ja sen tuomioistuimen pitäisi tuomita omaisuus tai tietty osa omaisuudesta maksettavaksi valtion kassaan.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Jussi julistaa tuossa edellä, että ukrainalaiset ovat valinneet puolensa seuraavin sanakääntein:

"Ukrainalaiset ovat jo valinneet - ja näyttäneet kantansa kolme kuukautta kestäneissä massiivisissa mielenosoituksissa. Niiden tuloksena Ukraina lähentyy EUta ja etääntyy Venäjästä - erinomaista. Pitäis vaan Venäjä näppinsä irti Ukrainasta."

Tuo julistus on enemmän kuin harhaanjohtava. Ukrainalaiset ovat valinneet puolensa - mutta ei yksimielisesti. Ainoastaan maan läntinen osa on valinnut puolensa siten, että se täyttää Jussin julistuksen. Maan itäosa on edelleenkin Venäjän suunnan kannalla. Tuohon alueeseen kuuluvat maan isoista kaupungeista Harkova ja Donetsk sekä näiden lisäksi koko Krimin niemimaa. Venäläiset joukot ovat jo Ukrainan maaperällä ja aluevesillä Sevastopolista käsin. Ja toinen puolikas Ukrainasta odottaa pelastajaa Moskovasta.

Kyseessä on paljon monimutkaisempi ongelmavyyhti valtioiden ratkottavaksi kuin mitä Jussi antaa ymmärtää.

Juhani Putkinen

Ukrainalaiset ovat valinneet puolensa - venäläiset eivät ole ukrainalaisia.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Maailmanhistorian kululle yksittäiset kansalaiset eivät mahda mitään ja ovat täysin syyttömiä mm. siihen, mitä kaksi ihmiskunnan suurinta rikollista Hitler ja Stalin toimillaan maailman ja Euroopan rajankäynteineen ja kansansiirtoineen johdattivat. Se, että etnisesti samanlaisen taustan omaavat muodostaisivat valtion ja sen rajat on täyttä utopiaa. Nykyinen Ukraina ei ole edes samalla paikalla kuin sen kuuluisi olla ja sitä on asuttanut 70 vuoden ajan taustoiltaan täysin toisenlaiset ihmiset kuin ennen 2. maailmansotaa. Minulla on se käsitys, että Ukrainan kansa koostuu niin ukrainalaisista kuin venäläisistä. Ukrainalaisten osuus väestöstä on 78 %, venäläisten 17 % ja loput 5 % jakautuu useiden slaavilaisten kansallisuuksien kesken. Lisäksi maan itäosan väestöstä näkyy lähes kauttaaltaan väestön enemmistön olevan ukrainalaisia ja siitä huolimatta nämä alueet kannattavat Venäjän suuntaa liittoutumista.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Ukraina

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #63

"maan itäosan väestöstä näkyy lähes kauttaaltaan väestön enemmistön olevan ukrainalaisia ja siitä huolimatta nämä alueet kannattavat Venäjän suuntaa liittoutumista."

Onko itäosan etnisiltä ukrainalaisilta edes kysytty mitä he haluavat? Epäilen, ettei ole.

Juhani Putkinen

Venäjän pääministeri Medvedevin mukaan Venäjän kansalaisten henki on uhattuna Ukrainassa. Niinpä niin - tekosyy hyökätä Ukrainaan.

Keijo Räävi

Venäjän huoli on oikeutettua ja toivotaan, että väliaikainen hallinto kykenee estämään vihanpurkaukset venäläisvähemmistöä kohtaan.

Ukrainalla on edessään vaikea tie kohti demokratiaa.

Juhani Putkinen

En usko, että ukrainalaiset alkaisivat jahtaamaan tavallisia venäläisiä. Ne murhaajat halutaan kyllä saada kiinni.

Käyttäjän JormaPallasvirta kuva
Jorma Pallasvirta

Kremlin tilannehuoneessa on paljon mietittävää. Jos Ukraina lähentyy länttä tavalla, joka ei miellytä Venäjää niin todennäköisyys kasvaa vähintäänkin Krimin valtaamiseksi. Ei Venäjä vapaaehtoisesti luovu geostrategisista asemistaan kuten Syyrian tapahtumatkin osoittavat.

Strateginen menetys Venäjälle olisi myös jos menettäisi Ukrainan aseteollisuuden tuen. Erään lähteen mukaan ukranalaiset toimittavat Venäjän aseteollisuudelle mm. taisteluhelikoptereiden moottoreita ja Bulava-ohjusten komponentteja. Ukrainassa on lukuisia aseteollisuusyrityksiä - missäköhän sijaitsevat?

Juhani Putkinen

Jorma: "Jos Ukraina lähentyy länttä tavalla, joka ei miellytä Venäjää niin todennäköisyys kasvaa vähintäänkin Krimin valtaamiseksi. Ei Venäjä vapaaehtoisesti luovu geostrategisista asemistaan kuten Syyrian tapahtumatkin osoittavat."

Näin se vaan on.

Juhani Putkinen

Jorma: "Strateginen menetys Venäjälle olisi myös jos menettäisi Ukrainan aseteollisuuden tuen. Erään lähteen mukaan ukranalaiset toimittavat Venäjän aseteollisuudelle mm. taisteluhelikoptereiden moottoreita ja Bulava-ohjusten komponentteja. Ukrainassa on lukuisia aseteollisuusyrityksiä - missäköhän sijaitsevat?"

Tämäkin on täyttä asiaa Jormalta - vaikka paneekin huokaisemaan syvään.

Venäjä on suorittanut massiivisia ukrainalaisten joukkomurhia ja asuttanut tilalle venäläisiä. On jopa suuria alueita, joihin ei luvattu lainkaan ukrainalaisia (kuten Virossa virolaisia).

Se asetuotanto on laajempaa kuin kukaan arvaakaan. Samaan aikaan se on täysin kilpailukyvytöntä teollisuutta, joten kun Venäjän tilaukset loppuvat, niin kyseiset yritykset ovat saman tien nurin ja työläiset puilla paljailla.

Se on todella paskamainen tilanne.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Mm. Antonovin lentokonetehtaat sijaitsevat Ukrainassa. Olihan ko. lentokoneen kehittäjä alun perin ukrainalainen. Tänä päivänä Antonov on merkittävässä roolissa mm. Venäjän ilmavoimien kuljetuskoneena.

Jo pelkästään strategisista syistä Ukrainan aseteollisuus sijoittuu pääasiassa maan itäosiin. Seuraavassa lainaus wikipediasta:

"Harkova (ukr. Харків, Harkiv, ven. Харьков, Harkov) on Ukrainan toiseksi suurin kaupunki. Se sijaitsee Koillis-Ukrainassa ja on samannimisen alueen pääkaupunki. Asukkaita noin 1,4 miljoonaa. Kaupungissa on merkittävää aseteollisuutta, panssarivaunujen ja lentokoneiden valmistusta. Se on myös yksi Ukrainan kulttuurin ja koulutuksen keskuksista."

Asiasta kolmanteen... Äsken päättyneessä YLE:n ajankohtaisohjelman Ukraina-osiossa huomioni kiinnittyi Maidanin aukiolla liehuneisiin lippuihin. Jossain nimittäin väitettiin, että siellä olisi liehunut myös Suomen lippuja ja nuo sinivalkoristiset liput, joita tuossa välähdyksessä liehui oli kyllä Venäjän laivaston sinivalkoisia vinoristisiä lippuja.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #88

Harkova oli aivan valtava Venäjän aseteollisuuskeskus jo ennen Toista Maailmansotaa, jonka nimenomaan Venäjä halusi syttyvän:
http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/Stali...

Muuten, myös Ensimmäisen Maailmansodan halusi nimenomaan Venäjä syttyvän. Joudutte kärsimään sitä koskevista artikkeleistani (suorin lainauksin ja tarkoin lähdeviittein luotettaviin lähteisiin) tänä 100-vuotisjuhlavuonna. Siis äärimmäisen brutaalin sodan "juhlavuonna". En toivoisi sellaista edes vihollisilleni.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Venäjä turvaa itsensä, Krimi ei pääse eroon venäjästä, Krimi on osa Vaenäjää. Näin se menee, halusimme miten halusimme, Venäjä ottaa Krimin niemimaan.

Ilmeisesti kolme kovaa jakoivat Ukrainan, olen todella harmissani. Suomeksi sanottun minua v...taa.

Terveiset isommalta osalta Pohjalaisia, kukkaan ei häpiä meistä mitään, meiltäkin oli joitakin mukana.

ttps://www.youtube.com/watch?v=gztGzNljqW4Suomi menee keskeltä poikki, jos tahotaan,

Juhani Putkinen

Ari: "Venäjä turvaa itsensä, Krimi ei pääse eroon venäjästä, Krimi on osa Vaenäjää. Näin se menee, halusimme miten halusimme, Venäjä ottaa Krimin niemimaan."

Ari, hyvä. Arvostan Sinua ja mielipiteitäsi korkealle. Kuitenkin myös ukrainalaisilla on sanansa sanottavana kyseiseen asiaan.

Sitäpaitsi Venäjän ei tarvitse turvata itseään Ukrainan, eikä Euroopan suuntaan - sellaista uhkaa ei ole olemassa.

-----

Eiköhän Krimi ole oikeastaan krimin tataarien asuinaluetta.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero Vastaus kommenttiin #95

Juhani. Valitettavasti, Krimin asukasluku on noin 2.5 miljoonaa, josta on: Krimin tataareja 6%, venäläisiä 68%, ukrainalaisia 23% ja 3% valkovenäläisiä, armenialaisia, ...

Juhani. Krimin asukkaista 68 prosenttia Venäläisiä, säästetään vähemmistöt, siirtyköön ukrainaan. Voima kasvaa.

Kun puhutaan maahanmuutosta, uskoisin että tataarit olisivat tervetulleita Suomeen.

En ole kuullut ainuttakaan moitetta tataareista, emmehän mekään ole täydellisiä.

Ehkä Ehkä Ehkä, jonakin päivänä tataarit saavat palata omille mailleen

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #101

Ari, kyllä minustakin voisi olla parasta, että Ukraina luopuisi Krimistä - ukrainalaisista se ei kuitenkaan voi tulla edes puheeksi.

Juhani Putkinen

YK:n pääsihteeri vaati tänään, että Ukraina säilytetään kokonaisena - suomeksi, ettei sen rajoja saa muuttaa. Onko se tosiaankin kaikkein tärkein asia?

Eikö tärkeintä olisi, että Venäjä ei puuttuisi Ukrainan asioihin, vaan ukrainalaiset saisivat ihan itse päättää tulevaisuudestaan?

Toki ukrainalaistenkin toive on, ettei Ukrainaa jaettaisi - mutta se on kuitenkin sekundäärinen asia. Kaikkein tärkeintä on, että Ukraina saa halutessaan lähentyä länttä ja loitota Venäjästä, ilman Venäjän vastatoimenpiteitä.

Juhani Putkinen

Postimees-lehden (Viron "Hesari") mukaan Venäjän sotilastiedustelun GRU joukot ovat osallistuneet Ukrainan mielenosoittajien vastaisiin operaatioihin - löydettyjen dokumenttien mukaan:
http://www.postimees.ee/2707622/dokumendid-viitava...

No, ainakaan minulle se ei ollut yllätys. Oletan myös Venäjän FSB:n (KGB) osallistuneen.

Juhani Putkinen

Jos olisi minun päätettävissäni, niin Suomessakin suoritettaisiin joitakin valmiusharjoituksia.

Esimerkiksi strategisten kohteiden suojaamiseksi kutsuttaisiin reservejä ylimääräisiin harjoituksiin. Luonnollisesti myös Hornetit lentäjineen hajasijoitettaisiin ympäri Suomea ja ilmatorjuntajoukkoja kertausharjoitettaisiin kovien taisteluampumatarvikkeiden ja ohjusten ollessa mukana harjoituksissa. Kuinka ollakaan tärkeiden suojeltavien kohteiden läheisyydessä.

Käyttäjän JormaPallasvirta kuva
Jorma Pallasvirta

Ja jalkaväkimiinojen kieltosopimuksesta irtauduttaisiin!

Juhani Putkinen

Jorma: "Ja jalkaväkimiinojen kieltosopimuksesta irtauduttaisiin!"

Tietysti - mutta siinä on tasan kaksi ongelmaa:
- yksi, irtisanomisaika on 6 kk;
- kaksi, Suomi tietysti noudattaa jokaista sopimusta pilkulleen, vaikka vihollinen (Venäjä) ei edes kuvittele noudattavansa mitään tekemiään sopimuksia.

http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/Venaj...

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Älä Jussi viitsi. Eikö myös siltojen panostukseenkin pitäisi jo panostaa?

Juhani Putkinen

Olemme kerran tavanneet kasvokkain kotonani. Se ei kuitenkaan tarkoita, että sietäisin sinulta mitä hyvänsä roskaa - yritä pysyä asiassa ja unohtaa painajaisunena pitkä suomettuneisuuden kausi.

Nyt ei ole kyseessä pelkästään Ukraina, vaan myös rakkaan isänmaamme Suomen tulevaisuus.

Takaan ja alleviivaan, ettei sinunkaan tulevaisuutesi tule olemaan helppo, jos Venäjä onnistuu valloittamaan Suomen.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen Vastaus kommenttiin #94

Jussi arvostan todella aidosti sitä suurta työtä, mitä olet sotahistorian selvittämiseen tehnyt. Maastamme saa hakea toista, kuka on yhtä seikkaperäisesti selvittänyt asioiden ja tapahtumien taustoja sotahistorian alueelta ja omaa niin laajan yksityisen kokoelman sotahistorian tietokirjoja sekä dokumentteja.

Anteeksi, tarkoitukseni ei ollut pahoittaa mieltäsi. Mutta näemme tässä ajassa tapahtuvat asiat erilailla. Asiat siis riitelevät - ei ihmiset.

Mielestäni on täysin yliampuvaa nostaa maamme puolustusvalmiutta Ukrainan tilanteen takia. Se on sama kuin heittäisi vettä tulikuumalle kiukaalle. Ukrainan kysymys on ennen kaikkea asia, jonka tulisi antaa ukrainalaisten selvittää. Ongelmana vaan on se, että etupiirejä ja eturistiriitoja syntyy ja synnytetään mitä käsittämättömimmistä syistä. Päätösvaltaa Ukrainan suhteen haluavat käyttää niin Venäjä kuin EU ja USA. Tämän valtapolitiikan sijaan ko. maiden pitäisi miettiä yhdessä ukrainalaisten kanssa sitä, miten saada maa autetuksi pois kuilun partaalta. Maahan on kahden kuukauden päästä konkurssista ja sitä myöten täydellisestä romahduksesta. Olot maasa täytyy saada vakautettua. Siinä ei Venäjän naapurimaiden valmiustilan nostamiset auta yhtään mitään.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #96

En usko, että Venäjän intressissä on ensi- tai edes toissijaisesti Ukrainan auttaminen pois kuilun partaalta. Sen intressissä on maan pitäminen omassa reviirissään. Kaikki muu on toissijaista, todennäköisesti myös keinoista piittaamatta.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen Vastaus kommenttiin #98

Olet varmaan oikeassa tuon suhteen - kuten Jussikin. Toki itsekin tiedostan tuon ja juuri sen takia ihmettelin jo ylempänä tässä ketjussa sitä, etteikö ihmiset opi historiasta mitään.

Kaikki me osaamme aavistaa myös sen, mitä lähettilään kotiin kutsuminen tarkoittaa. Ihminen on loppupelissä melkoisen typerä eläin.

Käyttäjän JormaLehmonen kuva
Jorma Lehmonen

Juhani hyvä.

Money talks !

Mistäpä persaukinen muualta taloudellista apua saisi kuin äiti Venäjältä.
Toinen persaukinen elikkä EU ei kykene riittävästi taloudellisesti avustamaan eikä riittävän riittävän nopeasti ja toisaalta taas millä lihaksilla se alkaisikaan pullistelemaan sotilaallisesti Venäjän valtapiiriin kuuluvaa maata ja toisaalta sen paremmin Natolla kuin USAlla ei ole mielenkiintoa ruveta hämmentämään soppaa.

Ajettelehan ihan järjellä äläkä tunteella vaikka kuinka sieluasi kirpaiseekin tunnistaa se tosiasia että Venäjä on suurvalta niin sotilaallisesti kuin taloudellisestikin jolla todella suuret intressit Sevastopolin vuoksi josta se ei tule luopumaan vaikka tuo ns vuokra-aika onkin umpeutumassa.

Näiden tosiasioiden pohjalta on täysin samantekevää mitä ukranalaiset haluavat tai mitä me täällä lämpimiksemme kirjoittelemme isojen poikien leikeistä jossa se pieni ihminen mielipiteineen on toissijainen .

Juhani Putkinen

Ukrainalle ei ole todellista apua rahan pumppaamisesta sinne. Ukrainassa tarvitaan kipeitä rakenteellisia uudistuksia - kuten Suomessakin.

Rakenteellisissa uudistuksissa Ukrainalle ei ole apua Venäjästä - mutta on demokraattisista länsimaista.

Toimituksen poiminnat