Jussilta Uutisia ja tietoa

Venäjä pyrkii sotilaalliseksi maailmanmahdiksi

Tänään Venäjän puolustusministeri (sotaministeri) Sergei Shoiku kertoi julkisuuteen Venäjän sotilaallisen läsnäolon lisäämisestä tärkeillä alueilla - miten paljon kyseessä on tosiasiat ja miten paljon savuverho Ukrainan vuoksi, en tiedä.

1. Tänä vuonna Venäjä aikoo sijoittaa Valkovenäjälle lentorykmentin.

2. Tadzhikistanisssa olevaan Venäjän sotilastukikohtaan prikaatin sijaan divisioona.

3. Kirgisiaan lisää ilmavoimia ja laskuvarjojoukkoja.

4. Venäjän strategisten pommituskoneiden tukikohtia pyrkivät saamaan Venezuelaan, Nicaraguaan, Seichellien saarille ja Singaporeen. Kaksi ensimmäistä ei ihmetytä, mutta kaksi viimeistä kylläkin.

Lähde.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (85 kommenttia)

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

''Venäjä pyrkii sotilaalliseksi maailmanmahdiksi''

Riittääkö eväät? Venäjä ei ole Pietarin ja Moskovan ostoskadut ja Kreml.

Ei niitä voi aliarvioida, mutta ainakin suomalaiset yliarvioivat venäläiset jostain syystä, jota en tiedä.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Oliskohan niin vanhaa perua kuin 1700-1721 käyty pohjan sota. Ja jatkoahan seurasi 1808. Tuskin suomalaiset yliarvioivat venäjää, jotenkin olemme oppineet olla luottamatta venäjään, eri asia kuin yliarvioida.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tietyissä piireissä on yliarvioimista kylläkin. Monet suomalaiset pitävät Venäjää kaikkivoipana karhuna, joka yhdellä kämmenen huitaisulla voi tehdä mitä haluaa. Neuvostoliiton häviö ja luhistuminen kolmannen maailmansodan (=kylmän sodan) seurauksena oli monelle suomalaiselle täydellinen yllätys.

Venäjä joutui nöyrtymään Serbian sodassa, katsomaan sivusta Baltian maiden liittymistä NATO:on, koki häviön ensimmäisessä Tshetshenian sodassa, perääntyi ilmiselvistä alkuperäisistä tavoitteistaan Georgiassa, joutuu ottamaan lusikan kauniiseen käteen Ukrainan kohdalla, j.n.e.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #5

Juha: "perääntyi ilmiselvistä alkuperäisistä tavoitteistaan Georgiassa"

Georgian sodan Venäjä ryssi ihan perusteellisesti - juuri hullummin ei olisi voinut mennä. Mutta meidän kannalta on huolestuttavaa, ettei Venäjä lakaissut virheitään maton alle, vaan kirjasi ne huolellisesti ylös ja ainakin yrittää välttää niitä virheitä jatkossa. Ovat tehneet korjaavia toimenpiteitä urakalla.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #5

Juha: "joutuu ottamaan lusikan kauniiseen käteen Ukrainan kohdalla"

En olisi siitä ollenkaan niin varma. Voi toki olla, että Venäjä antaa "pölyn laskeutua" - eli maailman mielenkiinnon poistua Ukrainasta ennen kuin Venäjä iskee. Mutta olen vakuuttunut siitä, että iskee ennemmin tai myöhemmin - ja tekee tietysti näkymätöntä myyräntyötä koko ajan, esimerkiksi usuttamalla eri ukrainalaisryhmiä toisiaan vastaan. Hajoita ja hallitse - nääs.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #12

Luulisin, että Janukovitshin valinta presidentiksi alunperin on ollut osaltaan Venäjän myyräntyötä.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #15

Juuri näin Juha.

Janukovitsh ei kuitenkaan saanut toimeenpantua niin suurta verilöylyä mielenosoittajien keskuudessa kuin Venäjä halusi, joten nyt Venäjä on pettynyt asettamaansa nukkehallitsijaan.

Käyttäjän SammyNyman kuva
Sammy Nyman Vastaus kommenttiin #12

Tuohan oli juuri se keino millä länsimaat saivat Ukrainan hajoamaan nykyiseen tilaansa. venäjä ei tehnyt mitään, CIA:n agentit ja muut lännen porukat oli koko ajan masinoimassa levottomuuksia ja kaiken lisäksi vielä olympialaisten aikaan. Totta kai Venäjä tälläsen shown jälkeen esittelee vähän voimiaan varmuuden vuoksi, mutta Venäjä ei ole se suuri paha tässä konfliktissa vaan EU ja liittolaisensa Yhdysvallat. Näin saadaan Ukrainakin Liittovaltion helvetilliseen kuristusotteeseen ja riippuvaisuuteen lännestä sekä samalla vielä heikensivät ruplan kurssia roimasti. Sikamaista touhua.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #77

Jauhat ihan puhtaasti paskaa.

Uusi Suomi ja minä vaadimme kommentoijien kirjoittavan omalla oikealla nimellään ja omalla oikealla tunnistettavalla kasvokuvalla.

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #5

#5
Neuvostoliitto kaatui kahteen asiaan. Afganistanin sota ja Moskovan olympialaiset 1980.

Sitten Gorba pisti vodkan kortille ja Neuvostoliiton talous romahti lopullisesti.

Nyt oli taas Olympilaiset ja ................

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #46

Pekka: "Neuvostoliitto kaatui kahteen asiaan."

Itse olen vakaasti sitä mieltä, että virolaisilla toisinajatteijoilla oli hyvin merkittävä osuus neukkulan romahtamiseen. Kanattaa huomata myös "toisen luokan näyttelijän" USAn presidentin Ronald Reaganin osuus - se ei suinkaan ole merkityksetön.

Juhani Putkinen

Suomesta löytyy valitettavasti melkoinen määrä tyyppejä, jotka joko yliarvioivat Venäjää tai toimivat venäjän propagandan kuuluttajina - täältäkin Uuden Suomen Puheenvuorosta.

Venäjä on lukenut Sun Tzun valitettavan hyvin - eikä ole koskaan niin vahva kuin näyttää, muttei myöskään niin heikko kuin näyttää.

Pitää aina olla varuillaan - Venäjä voi milloin hyvänsä hyökätä minne hyvänsä, vaikka olisi hymykampanja menossa.

Juhani Putkinen

Pekka: "Riittääkö eväät?"

Kun Venäjän kansan(kansojen) suuri valtaosa on rutiköyhää, niin luonnonvaroiltaan valtavan rikas Venäjä (muilta kansoilta ryöstetyn omaisuuden vuoksi) kykenee kyllä pullistelemaan sotilaallisesti.

Tehtaista tulee koko ajan valtavaa vauhtia uutta sotamateriaalia. Sellaista mitä ei osata itse tehdä ostetaan mihin hintaan hyvänsä ulkomailta sekä julkisesti, että salaa.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Juhani. Olen ihmetellyt kun ranska myy venäjälle nämä Mistral-tukialukset. Joku päivä voivat olla toiminnassa ranskan etu ja takapihalla, samalla menee tietotaitoa venäjälle.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #10

Ari: "Olen ihmetellyt kun ranska myy venäjälle nämä Mistral-tukialukset. Joku päivä voivat olla toiminnassa ranskan etu ja takapihalla, samalla menee tietotaitoa venäjälle."

Juuri näin.

Historiasta kannattaa oppia tässäkin asiassa.

Ennen Ensimmäistä Maailmansotaa Ranska ja Venäjä liittoutuivat keskenään tuhotakseen Saksan. Venäjä oli pääsyyllinen Ensimmäisen Maailmansodan syttymiseen ja Ranska tuki Venäjää kaikin voimin.

Kuinka ollakaan juuri ennen Toista Maailmansotaa tilanne oli lähestulkoon vastaava. Nimenomaan Venäjä halusi saada aikaan Toisen Maailmansodan ja kohtapuoliin Ranska ja Venäjä olivat samalla puolen taistellen Saksaa vastaan.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen Vastaus kommenttiin #21

Tekihän Neuvostoliitto sotilaallista yhteistyötä Saksan kanssa ennen ww2 ja "ehdottipa Molotov jopa NL:n liittymistä akselivaltioihin 26.10.40 jonka Ribbentrop kuitenkin torppasi..."
-Hitlerin pohjoinen rintama- s.103

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #10

#10
Ranskan ja Suomen talous on jo niin kuralla, että molemmissa maissa kaavitaan jo hinkaloiden pohjat ja kaikki on kaupan.

Ruotsi myi 1808 tykkinsä Venäjälle ennen sodan alkua.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #49

Tiedoksi, että Ranska rahoitti sekä Serbian, että Venäjän varustautumisen juuri ennen Ensimmäistä Maailmansotaa. Venäjä oli pääsyyllinen Ensimmäiseen Maailmansotaan.

Käyttäjän JormaPallasvirta kuva
Jorma Pallasvirta Vastaus kommenttiin #10

Suomen lehdistössä on säännöllisesti kuvattu Mistral-aluksia helikopteritukialuksiksi. Todellisuudessa ne ovat maihinnousualuksia, joihin voidaan sijoittaa rantautumiskelpoisia motorisoituja maihinnousuyksikköjä joita tukevat taisteluhelikopterit.

Yhtä huvittava kuvaus mediassa oli aikoinaan NLn hajotessa kuvata suomalaisten rakentavan sotilaskyliä vaikka kyseessä oli varuskuntien rakentaminen.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #69

Jorma: "Suomen lehdistössä on säännöllisesti kuvattu Mistral-aluksia helikopteritukialuksiksi. Todellisuudessa ne ovat maihinnousualuksia, joihin voidaan sijoittaa rantautumiskelpoisia motorisoituja maihinnousuyksikköjä joita tukevat taisteluhelikopterit."

Mistral on nimenomaan hyökkäyksellinen asejärjestelmä - imperialistiseen laajentumissotaan.

Juhani Putkinen

Sekä aliarviointi, että yliarviointi on pahasta. Pitää ainakin yrittää olla realisti, eli täytyy kerätä tietoa ja analysoida sitä - kuten olen tehnyt vuodesta 1968 saakka myös kirjoittaen siitä lähtien aktiivisesti julkisuuteen.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kuitenkin on syytä epäillä ettei Venäjän aseteollisuus ole niin hyvässä kunnossa kuin se oli Neuvostoliiton aikaan?

Venäjällä on varastoituja sotatarvikkeita valtava määrä. Näille tarvikkeille pitäisi alkaa tehdä jotain vuoden 2015 paikkeilla. Näin esim. Erkki Nordberg.

Juhani Putkinen

Pertti: "Kuitenkin on syytä epäillä ettei Venäjän aseteollisuus ole niin hyvässä kunnossa kuin se oli Neuvostoliiton aikaan?"

1. Neukkulan aikana Venäjä näytti ulospäin mahtavammalta kuin todellisuudessa oli - ns. Potjomkinin kulissit.

2. Venäjä varasti lännestä kaiken mahdollisen ja mahdottoman pannen teollisuutensa kopioimaan ne välineet yksi yhteen sekä hyvine, että huonoine ominaisuuksineen.

3. Silloin Venäjä kykeni tuottamaan uskomattomia määriä erilaisia aseita ja asejärjestelmiä - orjatyövoima oli halpaa käyttää.

4. Nyt Venäjä ei kykene aivan samaan määrälliseen tuotantoon, mutta jos Venäjän asetuotantoa verrataan läntiseen typerän pasifistiseen, niin sitten saadaan oikea kuva tilanteesta. Länsimaat riisuvat kilpaa itseään aseista - samalla Venäjä aseistautuu niin nopeasti kuin suinkin kykenee.

Juhani Putkinen

Pertti: "Venäjällä on varastoituja sotatarvikkeita valtava määrä."

Näin on. Vaikka kaikki eivät olisikaan toimintakunnossa, niin toimiviakin on valtava määrä. Jos joku sanoo yya-sopimuksen irti, niin se saadaan yksinkertaisena toimimaan nopeasti "rautalangalla".

Läntiset asejärjestelmät ovat taas erinomasia, mutta äärettömän kalliita, joten niitä on vähän. Jos tulee joku vika, niin sitä ei ole helppoa korjata.

Janne Suuronen

Venäjän talouskasvu on hyytymässä pahasti, joten tarvitaan ulkoisia häppinenkejä viemään huomio vaikeista asioista.

Putin ei onnistunut ohjelmassaan muuttaa Venäjä raaka-ainetuottajasta jalostetumpien tuotteiden viejäksi. Korruptio lienee on kasvanut ennen näkemättömiin mittoihin ja Venäjän tärkeimmät vientikohdevaltiot ovat olleet taloudellisissa vaikeuksissa. Kansalaiset tietävät oikeusvaltion ottaneen suuria askeleita taaksepäin: Lait ovat säädetty Neuvostoliiton malliin siten, että tarvittaessa kenestä hyvänsä voidaan tehdä rikollinen. Ja mitä varmasti tavalliset kansalaiset eivät katso hyvällä.

Tarvitaan siis ulkoinen vihollinen.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Tuo ulkoinen vihollinen on "ystäväkansa" Ukraina.

Sitä Venäjä nyt pullistelee, mutta ei tee hyökkäystä.
Sillä ei ole siihen mahdollisuuksia nyt.

Ukrainassa on oma, sisänen arpojen jako meneillään, eikä Venäjällä ole siihen puuttumista. Venäjä hävisi satanolla ensimmäisen vaiheen joka on siis kansannousu.

Jos Venäjä hyökkäisi aseellisesti, se tietäsi siihen vastattavan. Yk:lta menisi muutama kuukausi nenänkaivamisessa, mutta ne saisivat ilmakiellon Ukrainan alueelle voimaan. Se puolsetaan tarkoittaisi sotaa Venäjän ja länsimaiden välillä, mikäli Venäjä ei noudattaisi lentokieltoa.

Venäjällä ei ole kuin huonoja vaihtoehtoja, eikä se niin tyhmä ole, että lähtisi niiltä istuimilta.

Janne Suuronen

Venäjä painostaa sotilaallisesti Ukrainaa tekemään "oikeita" ratkaisuja. Puuttuu sotilaallisella uhittelulla Ukrainan sisäisiin asioihin.

Tässä muuten on eräs tärkeimmistä Suomen NATO-jäsenyyttä puoltavista faktoista. Pienen Suomen on suurvallan naapurina helpompi tehdä omaa politiikkaansa NATOn selkänojalla, kuin yksinään liittoutumattomana. Tästä on esimerkkeinä nähtävissä vaikkapa Baltian valtiot, niin 1939 kuin nyt uudella aikakaudella.

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola Vastaus kommenttiin #22

Venäjä on velaton. Länsi on velkaa. Onko se kirkossa kuulutettua,että esimerkiksi Suomen olisi parempi kuulua uppoavaan länteen kuin Venäjään? Jos, niin miksi?

Noh, olen toki itsekin sitä mieltä, että Venäjä on homoja vastaan naurettava ja että tarvitsisimme lisää inhimilisiä, niin sanottuja punavihreitä arvoja.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #28

Suomi on ollut, on ja tulee olemaan vapaan demokraattisen lännen etuvartio diktatuurista ja imperialistista itää vastaan.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #22

Janne: "Venäjä painostaa sotilaallisesti Ukrainaa tekemään "oikeita" ratkaisuja. Puuttuu sotilaallisella uhittelulla Ukrainan sisäisiin asioihin."

Tämä on yksiselitteisesti totta.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #22

Janne: "Tässä muuten on eräs tärkeimmistä Suomen NATO-jäsenyyttä puoltavista faktoista. Pienen Suomen on suurvallan naapurina helpompi tehdä omaa politiikkaansa NATOn selkänojalla, kuin yksinään liittoutumattomana."

Arvostan mielipiteitäsi erittäin korkealle Janne. Tähän on kuitenkin valitettavasti pakko kirjoittaa ns. välihuomautus.

NATO-maat, varsinkin eurooppalaiset NATO-maat ovat pääsääntöisesti riisuneet kilpaa itseään aseista. Siihen mielettömään kilpajuoksuun osallistui Halosen presidenttikausina valitettavasti myös Suomi - nyt sitten olemme melkein "perse paljaana". Onneksi nyt Sauli Niinistön kaudella näyttää vähän paremmalta.

Kannatan toki Suomen jäsenyyttä demokraattisten valtioiden puolustusliitossa NATO - mutta ihan siitä riippumatta olemmeko NATOn jäsen vaiko emme Suomen täytyy nostaa puolustusmäärärahojemme taso vähintään kahteen prosenttiin bruttokansantuotteesta, kuten esimerkiksi köyhä Viro on tehnyt.

Juhani Putkinen

Markku: "Jos Venäjä hyökkäisi aseellisesti, se tietäsi siihen vastattavan. Yk:lta menisi muutama kuukausi nenänkaivamisessa, mutta ne saisivat ilmakiellon Ukrainan alueelle voimaan."

Ei saisi, sillä imperialistisella roistovaltiolla Venäjällä on valitettavasti veto-oikeus YKn turvallisuusneuvostossa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #32

Tuosta muistui mieleeni omituinen kuriositeetti, että Neuvostoliiton aikana Ukrainalla oli oma edustajansa YK:n yleiskokouksessa.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #33

Ei siinä ole mitään omituista. Venäjä halusi käyttää YKssa oman äänensä lisäksi myös Ukrainan ääntä.

Muuten, asiaan löyhästi liittyen urhea toimittaja, kirjailija ja ihmisoikeustaistelija Anna Politkovskaja oli New Yorkissa syntynyt ukrainalainen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #57

Niinhän se varmaan halusi, mutta miksei Texasilla sitten ollut?

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #58

Nyt minulla menee yli hilseen Juha - tosin minun olisi pitänyt jo olla nukkumassa aikaa sitten.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Jos Venäjä hyökkäisi aseellisesti, se tietäsi siihen vastattavan. Yk:lta menisi muutama kuukausi nenänkaivamisessa, mutta ne saisivat ilmakiellon Ukrainan alueelle voimaan. Se puolsetaan tarkoittaisi sotaa Venäjän ja länsimaiden välillä, mikäli Venäjä ei noudattaisi lentokieltoa."

Ei näin. YK ei tekisi mitään. Muistanet VETO-OIKEUDET... ? Venäjän ollessa yksi päättävä-tekijä, ei mitään saataisi sovituksi.

Siksi nykysäännöillään YK-luotto on melko älytöntä. YK ei tee mitään mikä loukkaisi esim. Venäjää, USAa, jne. Se on mahdotontakin, koska veto-oikeudet.

Säännöt ovat kieltämättä vanhentuneet tahi olivat typeriä alunperinkin. Mutta kukas niitä muuttaisi?

Jaahas. Ikivalvoja Putkinen ehtikin kirjoittaa veto-oikeudesta.. no pistetään toiseen kertaan menemään että pointti menee paremmin läpi.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #95

Nykyinen YK pitäisi lakkauttaa ja rakentaa Uusi Uljas YK - ilman veto-oikeuksia. Kunkin valtion äänimäärä äänestyksissä riippuisi siitä miten suuren jäsenmaksun ne maksavat YKlle.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #103

Hmm... hieman varauksella suhtaudun siihenkin että rahalla ostetaan valtaa. Toisaalta mikäli jokaisella maalla olisi yhtäläinen valtaoikeus, niin vähän epäilen että esim. "islamilaiset maat" liittoutuisivat aina samalle kannalle jne.

Suurten valtioiden vallan korvautuminen sillä että blokit (koostuen maista, jotka kokevat asiansa samaksi) hoitaisivat homman itselleen.... en usko että sekään toisi asioihin parannusta nykymaailmassa (veikkaukseni on että esim. Suomella olisi suuria vaikeuksia hyväksyä kaikkia sen kaltaisen YKn päätöksiä). Vaikea tilanne ilman kunnon vaihtoehtoja... siksi kai tilanne pysyykin samanlaisena toistaiseksi.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #106

"hieman varauksella suhtaudun siihenkin että rahalla ostetaan valtaa."

Eikös se olisi ihan oikeudenmukaista, että ne maat, jotka maksavat esimerkiksi rauhanturvaamisen kulut myös ovat päättämässä mitä tehdään? Toisaalta suuri joukko pieniä ja köyhiä maita voisivat kimppaan menemällä estää paria suurta maata tekemästä mitä lystää.

Juhani Putkinen

Juuri näin Janne. Teit loistavan analyysin tilanteesta.

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Totta kai pyrkii. Niinhän suuret valtio ovat tehneet kautta aikojen. Mutta mietitäänpä Venäjän kannalta:

Valtava maa valtavine luonnonvaroineen. Luonnonvarat ovat tavoiteltavia monenkin maan kannalta. Jos sellaisia on, niitä on syytä puolustaa ja tiukasti. Maailman ylikansoittuminen ei vähennä tätä tosiasiaa.

Yhdysvallat on tämänhetkinen voimatekijä ja varmasti ei laittaisi pahakseen jos pääsisi hallinnoimaan Siperian mineraali- ja kaasuvarantoja. Tällä hetkellä Venäjän ehkä kannattaa olla löyhässä(tarpeen tullen tiivistettävässä) liitossa Kiinan kanssa. Tosiasia on kuitenkin, että Kiina on vielä suurempi uhka sen aarrearkulle.

Jos olisit valtionjohtaja ja tällaiset uhkakuvat olisivat olemassa, voimistaisitko puolustusvoimia?

Ei tämä tietenkään uhkakuvia Suomen kannalta poista, mutta asiassa on myös tällainen kääntöpuoli. On sitten mitä mieltä tahansa Venäjän nykyjohdosta.

Janne Suuronen

Höpö höpö.

Ei Suomea pienempi Georgia Venäjän luonnovaroja uhkaa. Eikä nyt Ukraina. Ja on aika vaikea kuvitella, että millaisen konkreettisen uhan Yhdysvallat Venäjän Siperian mineraalivaroille voisi aiheuttaa. Tai Kiina.

Venäjä oli kaikkein heikoimmillaan vuosituhannen vaihteen tienoilla, eikä sitä silloinkaan kukaan mistään uhannut.

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Yhdysvallat hyvää hyvyyttään inhimillisyyden nimissä puolustaa Irakia ja Afganistania, muttei Somaliaa?

Valtapolitiikkaa toki, mutta perinteisesti sitä on avittanut varantojen hankkiminen.

Venäjä ei ollut uhka omalle heruudelle vuosituhannen vaihteen tienoilla. Nyt kun näin on, on Venäjän syytä vahvistaa puolustustaan. Ukraina tai Georgia ei tietenkään muodosta uhkaa, missä näin olen väittänyt?

Janne Suuronen Vastaus kommenttiin #24

Kirjoitit USAn halajavan Venäjän Siperian luonnonvaroja. Aika kaukaa haettua vetää USAn Irakin ja Afganistanin toimet tällaiseen väitteeseen mukaan.

Suurvaltapoliittinen nokittelu ja vaikutusvallan saaminen muun maailman valtioista ovat eri asia.

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola Vastaus kommenttiin #31

Ja Janne, jos jokin valtio tällä hetkellä on imperialistinen, ei USA ole sitä kaikkein vähiten. Toki tämähetkiset arvomme ja yhteiskuntajärjestys on tällä hetkellä lähempänä Yhdysvaltoja kuin Venäjää. Puolustaisin länsimaisia arvoja.

Kaikkein mieluiten olisin Jumalana kertomassa että tehkääs pojat näin.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #47

Mitkä valtiot USA alistaa väkivaloin alaisuuteensa tällä hetkellä?

Entäpä minkä kansojen asuinalueita imperialistinen roistovaltio Venäjä parhaillaan miehittää vastoin niiden kansojen tahtoa?

Jos vastaat rehellisesti, niin muodostuu melkoinen kontrasti.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #24

Jooel: "Yhdysvallat hyvää hyvyyttään inhimillisyyden nimissä puolustaa Irakia ja Afganistania, muttei Somaliaa?

Valtapolitiikkaa toki, mutta perinteisesti sitä on avittanut varantojen hankkiminen."

Hieman rassaa kuluttaa omaa resurssiani vastaamaan näin älyttömiin väiteisiin - mutta olkoon vielä.

Irakissa USA löi viimeinkin mättääseen erittäin verisen Venäjän tukeman Saddamin diktatuurin, joka olisi pitänyt antaa Norman Schwartskopfin tehdä jo Persianlahden sodan yhteydessä. USA on kuluttanut tähtitieteellisen summan rahaa tähän projektiin eikä tule milloinkaan saamaan takaisin edes kuluttamiaan rahoja, puhumattakaan että olisi mitään hyötynyt Irakin sodista.

Afganistanista ei ole koskaan ollut edes oletettavissa saatavan vähäisintäkään hyötyä - vaan vain kuluja. Kannattaa huomata, että nimenomaan imperialistinen roistovaltio Venäjä hyökkäsi Afganistaniin vuonna 1979 tekemään afgaanien kansanmurhaa kymmeneksi vuodeksi, mutta hävisi sen sodan kiitos USAn avulle:
http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/Afgan...

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola Vastaus kommenttiin #50

Loistavaa Juhani Putkinen, että vaivauduitte resurssienne keskeltä vastaamaan näinkin vähäpätöiseen asiaan.

Irakissahan jo se sota itsessään oli melkoinen piristysruiske sotateollisuudelle ja sitä kautta bruttokansantuotteelle. Bruttokansantuotehan on siis sellainen asia josta meidän ei kannata nyt lähteä tässä väittelemään. Kuka siellä jälleenrakentaa? Siellä tais olla sitä öljyäkin?

Afganistan on aivan oikein pelkkää politiikkaa. Jos katsoo karttaa, voi huomata kuitenkin, että esimerkiksi Somalialla ei ole samanlaista strategista sotilaspoliittista merkitystä. Somalia on sivussa, Afganistan on keskellä hajoita/hallitse-akselia.

Vähän kuin Porkkala.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #78

Sekä Irak, että Afganistan ovat olleet ja ovat edelleen USAlle valtava kuluerä, ei taloudellinen tai muukaan hyöty.

Irak on myynyt ja myy öljynsä ihan sinne mihin itse haluaa ja hinnalla minkä se itse päättää. USA EI hyödy Irakin öljystä.

Venäjä sen sijaan pyrkii valloittamaan muiden kansojen asuinalueita itselleen ja pitämään niistä kiinni kaikin keinoin, mukaan luettuna sota.

Juhani Putkinen

Jooel: "Valtava maa valtavine luonnonvaroineen. Luonnonvarat ovat tavoiteltavia monenkin maan kannalta."

Periaatteessa toki näin on.

Käytännössä kuitenkaan demokraattiset länsimaat eivät voi hyökätä Venäjän kimppuun vaikka haluaisivatkin. Kiina voisi jos haluaisi.

Kyseessä on kuitenkin imperialistisen roistovaltion Venäjän imperialismi ja venäläisten isovenäläinen sovinismi.

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Niin Juhani, hyvä että huomaat. Minusta ei putinistia saa kovin helpolla ja toki kokoajan on naapurin uhka tämänhetkisiä arvojamme vastaan. Pitää kuitenkin yrittää olla diplomaattinen ajatusten tasolla ja miettiä mitkä ovat kunkin motiivit. Sillä tavoin niitä soita vältetään. Maailmanhistoria tuntee sankarinsa sotasaavutuksista, niitä jotka ovat välttäneet sodat ei niinkään muisteta. Vähän kuin peruspakit jääkiekossa, ne jotka todellisuudessa takaavat oikeasti voiton.

Tällaiseen ei sovi sanankäyttö "rosvovaltio" etc. Vaikka niin olisikin.

Mutta mitä tarkoitat isovenäläisellä sovinismilla?

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #45

Jooel: "Mutta mitä tarkoitat isovenäläisellä sovinismilla?"

"Täikansa" venäläiset kuvittelevat olevansa jotenkin ylempänä muita kansoja sekä voivansa siksi orjuuttaa omaan käskyvaltaansa kaikki muut kansat.

Otetaan vaikkapa nykyäänkin relevantti esimerkki: Vuonna 1859 Venäjä onnistui lopuksi valloittamaan koko Tshetshenian vuosikymmeniä käytyjen katkerien ja brutaalien imperialististen hyökkäyssotien jälkeen. Tshetshenia oli ennen imperialistisen roistovaltion Venäjän brutaaleja hyökkäyksiä ja kansanmurhaa Sveitsin kaltainen demokratia, jossa kansa itse valitsi vapailla vaaleilla omat johtajansa:
http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/tshet...

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola Vastaus kommenttiin #65

Imperialistinen roistovaltio ja viittaus vuoteen 1859. Juhani, tekisitkö itsestäsi diplomaatin?

Kuinka ratkaisisit maailman ongelmat tänään? Aloitetaan entisen N-liiton maista. Mitkä valtiot erkaannuttaisit ja liittäisit Natoon sekä EU:iin?

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #76

Venäjä on ollut, on ja tulee olemaan imperialistinen roistovaltio - jo noin 500 vuotta.

Sekä EU, että NATO ovat järjestöjä, joihin ei liitetä ketään. Niiden jäseneksi pyritään ja jos ne täyttävät kriteerit, niin saatetaan lopulta ottaa jäseneksi.

Juhani Putkinen

Muuten, kävin tänään luovuttamassa verta 132:n kerran - ettei verta vaan kohtapuoliin vuodatettaisi ihan perusteellisesti.

Reijo Javanainen

Ukraina hyökkäsi urhoollisesti myös Raatteentiellä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Oli siellä kirgiisejä ja kalmukkejakin.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Suomen kansanarmeija oli sentään koottu urheista valkovenäläisistä...

Ps. Kirgiisit heitettiin rintamalle vasta jatkosodan aikaan, talvisota mentiin läntisten alueiden joukoilla.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #35

Mistä Venäjän joukot

Venäjä ja Venäjän hännystelijät väittävät Talvisodan olleen vain rajakahakka, johon osallistui Venäjän puolelta Leningradin sotilaspiirin joukkoja.

Professori Ohto Manninen on selvittänyt tarkasti venäläiset yhtymät mistä ne ovat peräisin, kuka oli komentaja, missä ne taistelivat, mihin sotatoimiyhtymään kuuluivat ja minne ne vietiin sodan jälkeen.

Poimin tähän artikkeliin vain sen tiedon[i] mistä kukin yhtymä tuli (missä perustettu). Tulette huomaamaan, että ihan kaikki paikannimet eivät ole Leningradin sotilaspiirin alueelta - toki sieltäkin yhtymiä on.

Kannaksella

- 1.D Leningrad

- 2.D Pushkin

- 4.D Valkovenäjän Slutski

- 7.D Valkovenäjän Tshernikov

- 8.D Valkovenäjän Zhlobin ja Bobruiski

- 17.MtD Moskovan Gorki

- 24.D Leningrad

- 42.KvMtD Leningrad

- 43.D Kalinin Veliki Luki ja Toropets

- 49.D Leningrad Staraja Russa

- 50.D Valkovenäjän Polotski

- 51.D Kiovan Odessa

- 62.D Kiovan Fastov ja Belaja Tserkov

- 70.D Volgan Povolzhe

- 80.D Harkovan Voroshilovgrad

- 83.MtD Moskovan Tula

- 86.MtD Volgan Kazan

- 90.D Leningrad

- 91.MtD Siperian Atshinski

- 95.MtD Kiovan Pervomaiski-Anajev-Balta

- 97.D Kiovan Bari, Liten, Zhmerinka

- 100.D Kiovan Berditshev, Fastov, Shepetovka

- 113.D Orelin Ryljski

- 123.D Kalinin Kalin

- 136.D Moskovan Gorki

- 138.D Kalinin Rzhev

- 142.D Leningradin Selinetshenski

- 150.D Valkovenäjän Novozhyskov

- 173.MtD Volgan Saratov tai Engel

- 7 RvD Valkovenäjältä, tarkempi tieto puuttuu

- 36.RvD tieto puuttuu

- 1.KvPsPr Pushkin

- 13.KvPsPr Luga, tarkempi tieto puuttuu

- 20.PsPr Pushkin, tarkempi tieto puuttuu

- 29.KvPsPr Lebjazista

- 34.PsPr tieto puuttuu

- 35.PsPr tieto puuttuu

- 39.PsPr Rjazan (Moskova)

- 40.PsPr Krasnogvardeiskista

- 15.JvkkPr tieto puuttuu

- Itämerenlaivaston tarkka-ampujaprikaati tieto puuttuu

Laatokalta pohjoiseen

- 3.D Leningrad Pushkino

- 4.D Murmansk, tarkempi tieto puuttuu

- 11.D Leningrad Kingissepp

- 14.D Leningrad Vologda

- 18.D Leningradin Petroskoi

- 37.MtD Siperian Omsk

- 44.D Kiovan Zhitomir

- 52.D Moskovan Moskova

- 54.D Leningradin Kantalahti

- 56.D Leningradin Pihkova

- 60.D Kiovan Ovrutsh

- 72.D Kiovan Tiraspoli tai Vinnitsa

- 75.D Leningradin Ostrov

- 87.D Uralin Sverdlovsk

- 88.D Leningradin Arkangel

- 104.VuorD Leningradin Murmansk ja Kirovsk

- 119.MtD Siperian Krasnojarsk

- 122.D Orelin Jeletsk

- 128.MtD Uralin Sverdlovsk

- 131.MtD Kiovan Novograd-Volynsk

- 139.D Valkovenäjän Kozelsk

- 141.D ei tietoa

- 144.D Moskovan Ivanov

- 155.D Kalininin Opotshka

- 163.D Moskovan Tula ja Belev

- 164.D valkovenäjän Orsha

- 168.D Leningradin Tsherepovets

- 172.D Moskovan Novomoskovsk

- 24.MtRvD Valkovenäjän Lepel

- 25.MtRvD Leningradin Pihkova

- 34.PsPr ei tietoa

- 201.MaahanlaskuPr Leningradin

- 204.MaahanlaskuPr Kiovan

- 214.MaahanlaskuPr Valkovenäjän

- Dolinin HiihtoPr ei tietoa

Yhteenveto

Ylle on kirjattu vain divisioonat ja prikaatit. Niiden perusteella näkyy, että joukkoja on mm. Siperiasta, Uralilta, Moskovasta ja Valkovenäjältä.

Äkkinäinen voisi tehdä johtopäätöksen, että ompas se Leningradin Sotilaspiiri todella suuri - mutta jollekin voi tulla mieleen myös se, ettei vaan meille olisi valehdeltu ja valehdeltaisi.

Lueteltuja yhtymiä on yhteensä 78 kpl. Leningradin Sotilaspiirin alueelta niistä on noin 17, eli noin 22%.

Sen 22% voi tulkita niin, että Talvisota oli ihan täysimittainen sota, eikä vain rajakahakka. Siihen toki viittaa myös miesten ja kaluston määrä sekä tappiot sodassa.

http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/Mista...

Juhani Putkinen

Ukraina ei ole koskaan hyökännyt Suomen kimppuun, eikä myöskään tule koskaan hyökkäämään. Venäjän miehittämänä olleen Ukrainan kansalaisia sen sijaan oli laittomasti pakotettu Venäjän puna-armeijaan joka rikollisesti hyökkäsi Suomeen rikkoen törkeästi Suomen ja Venäjän välillä voimassa olleita Hyökkäämättömyyssopimusta, Tarton rauhansopimusta, Sopimusta rajaselkkauksien sevittämisestä, sekä Venäjän allekirjoittamaa YKn edeltäjän Kansainliiton peruskirjaa.

Tiedoksi, että ukrainalaisia sotilaita osallistui vapaaehtoisina Suomen puolella raskaaseen puolustustaisteluumme Venäjää vastaan Jatkosodassa.

Juhani Putkinen

Kuinka ollakaan vaatimaton artikkelini on jälleen Uuden Suomen Puheenvuoron suosituin, kuten niin monta kertaa aiemminkin - vaikka tuntuu siltä, että Uusi Suomi haluaisi mieluiten päästä minusta eroon. :) Saapas nähdä milloin banni heilahtaa. :)

Käyttäjän ViiviPartanen kuva
Viivi Partanen

En tiedä aseista juurikaan mitään, mutta kyllä Venäjän yhdessä sukellusveneessä on jo sellainen tulivoima ydinaseiden osalta, että jälki on paha! En alkaisi väheksymään mitenkään sellaisia maita, joilla on tuomiopäivän aseet ja mitä tulee ihmiseen, en elättelisi kovin korkeaa älyistä ajatusta (tyyliin: ei kukaan uskalla alkaa ydinsotaan).

Ihmisen pahuus, kovuus, oikeassaolemisen tarve ylpeyksinensä, näyttäminen ja "viimeisen sanan sanominen" tarkoittaa uhmakkuudessaan sitä, että ollaan valmiita vaikka kuolemaan sen puolesta, jos se on ykkös arvo ja tavoite.

En myöskään kuvittelisi etteikö valta voisi sumentaa kovasydämisen omassa viisaudessaan korskean ihmisen oman kunnian kantamista viimeiseen korttiin asti. Enkä sitä että sellaisennn käsiin ei tämä tekniikan takana olevien nappien käyttäminen voisi karata.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kylmän sodan aikana iskostettiin ihmiskunnan mielikuviin apokalyptinen visio tilanteesta, jossa kaksi suurvallan johtajaa eri puolilla maailmaa istuu napin ääressä sormi valmiina painamaan sitä tuhoten koko maailman kerralla.

Onneksi tämä visio oli silloinkin lähinnä sarjakuvatasoista informaatiota.
Näin ei koskaan ole ollut asian laita.

Nykymaailmassa ydinaseiden merkitys on lähinnä taktisissa ydinkärjissä, joilla tuhotaan linnakkeiden tulenjohtotorneja, sähkövoimalaitoksia, ja vihollisen sotilastukikohtia, y.m.

Kuinka yleinen onkaan ajatus siitä, että "seuraava sota" tuhoaa koko maailman ja kuinka harva tulee muistaneeksi, että vuoden 1945 jälkeen on käyty satoja sotia, myös sellaisia, joissa suurvallat ovat olleet osapuolina.

Käyttäjän ViiviPartanen kuva
Viivi Partanen

Toisaalta olet ihan oikeassa. Toisaalta ei ole vielä ollut ketään sekopäistä Hitlerin kaltaista hullua puikoissa näillä aseilla.

Bosnian sodasta sen verran (siviilihenkilön kertomana), että yhtäkkiä sota vain alkoi ja oli todellista. Ei kansa sitä halunnut, eikä edes ehtinyt ymmärtää sodan uhkaa, kun sota oli jo todellista.

En ajattele asiaa siksi, että pelkäisin kuolemaa ja kuoleman pelon vuoksi niin kirjoittaisin. Jokaisen on kuoltava joku päivä. Ajattelen asiaa historian huomioon ottaen ja sen kautta, mitä ihminen on.

Katsoitko muuten viikonlopulla dokkaria: Mies joka pelasti maailman? http://areena.yle.fi/tv/2135045 Onneksi on olemassa järki ihmisiäkin, niiden jääräpäiden lisäksi.

Käyttäjän JormaLehmonen kuva
Jorma Lehmonen

Hyvä Juhani

Otsikkosi on kyllä hieman harhaanjohtava. Ei Venäjän tarvitse mihinkään semmoiseen pyrkiä mitä se jo on !

Sehän vain vahvistaa asemaansa. Putinhan on luvannut uudistaa armeijaa 500 miljardilla.

Ja muuten Juhani Neuvostoliitto hajosi jo rapiat 20 vuotta sitten.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

" Neuvostoliitto hajosi jo rapiat 20 vuotta sitten. "

Venäjällä on kuitenkin samat askelmerkit, nyt halusisi vielä tulla rauhanturvaamisen suurmaaksi, aloittaen Ukrainasta.

Kuinkahan verinen voiman näyttö siitäkin tulisi, ilmeisesti olisi kyse rauhaan pakottamisesta, Ukrainan venäläisväestön eduksi.

Juhani Putkinen

Ari: "Venäjällä on kuitenkin samat askelmerkit, nyt halusisi vielä tulla rauhanturvaamisen suurmaaksi, aloittaen Ukrainasta."

Venäjä ei ole ollut, ei ole, eikä tule olemaan rauhanturvaaja. Venäjä on imperialistinen valloittaja.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero Vastaus kommenttiin #89

Juhani. Kyllä me sen tiedämme, mutta venäjä ei tiedä, siellä ei eroteta rauhanturvaamista ja valloittamista.

Juhani Putkinen

Vain USA kykenee toimimaan maailmanlaajuisesti - imperialistinen roistovaltio Venäjä ei onneksi ainakaan vielä.

Uusi Suomi ja minä edellytämme kommentoijilta oman oikean nimen sekä oman oikean tunnistettavan kasvokuvan käyttöä.

Janne Suuronen

Tässä vielä näkemyksiä valtameren takaa.

Varoitus Venäjälle aseellisesta toiminnasta. Ja Georgiaa ei ole unohdettu, toisin kuin Suomen valtionjohdossa:
http://abcnews.go.com/Politics/wireStory/us-urges-...

Pohdiskelua USAn syistä ja motiiveista Ukrainan suuntaan. Joskin kevyesti:
http://abcnews.go.com/Politics/wireStory/us-stakes...

Ukrainan tarvitsemasta taloudellista avusta:
http://abcnews.go.com/International/wireStory/easy...

Juhani Putkinen

Kiitos Janne.

"I think Russia needs to be very careful in the judgments that it makes going forward here," Kerry said. "We are not looking for confrontation, but we are making it clear that every country should respect the territorial integrity, the sovereignty of Ukraine. Russia has said it will do that, and we think it's important that Russia keeps its word." - -

Kerry, sitting next to Georgian Prime Minister Irakli Garibashvili, affirmed that the U.S. "remains steadfast in our support for Georgia's sovereignty and territorial integrity."

Se on toki vain puhetta, mutta kuitenkin vaikenemista parempi.

Käyttäjän elehtiaho kuva
Eira Lehtiaho

Juha, esim.Iranilla on ydinlaitoksia vuorten uumenissa.
Jos ne pitäisi tuhota, millä ne tulisivat toimintakelvottomiksi ?
On muistaakseni aika järeitä aseita, syvälle kallioon tunkeutuvia.
Täytyy olla tosi voimakas ydinkärki paksun kallion hajottamiseen.

Juhani Putkinen

Ei siihen kannata ydinaseita käyttää. Ei pientä, eikä isoa.

Käyttäjän elehtiaho kuva
Eira Lehtiaho

Täsmäiskuja nyky-ajan sodissa toki käytetään, mutta....
Jos niillä ei saa toivottua tulosta, voisi olla kiusaus panna isompi "latinki"peliin, tuhovoimaltaan suurempi .

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Keijo Korhonen ("Kylmä-Keke") sanoi kerran osuvasti: Venäjä on meille suomalaisille riittävän iso naapuri. Kuuntelin viime viikolla toisenkin venäjätaitajan, Heikki Talvitien, mietteitä aiheesta Onko Venäjä uhka? Tämä historioitsija ja kokenut diplomaatti sanoi hyvin selkeästi, että se riippuu aivan meidän omista päätöksistämme kokeeko Venäjä meidät uhkana vai ei. Siksi kannattaa pitää Suomen armeija niin vahvana kuin mahdollista, mutta samalla pysyä poissa Natosta. Leopardit oli hyvä ostos ja pysyvä valmius sissisotaan on pidettävä yllä.

Janne oli asian ytimessä:
http://jussina.puheenvuoro.uusisuomi.fi/161676-ven...

Juhani Putkinen

Ilmari: "Kuuntelin viime viikolla toisenkin venäjätaitajan, Heikki Talvitien, mietteitä aiheesta Onko Venäjä uhka?"

Talvitie on venäjämielinen - häntä ei kannata kuunnella. Suomalaisten pitää ajatella Suomen etua, eikä Venäjän etua kuten Talvitie.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Talvitie on kunnon isänmaallinen mies, jonka viesti oli harvinaisen pätevä ja selkeä: Venäjästä ei tule uhkaa, ellei se koe Suomea uhkana. Suomella on ollut jo hyvin pitkään hyvät kortit käsissään. Juuri meistä se riippuu, pysyykö näin myös tulevaisuudessa. Suomen kansan enemmistö tuntuu tajuavan tämän varsin hyvin: mahdollisimman vahva armeija (ja pahimmassa tapauksessa sissisota), muttei Naton jäsenyyttä.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #93

Imperialistinen roistovaltio Venäjä on koko ajan suuri sotilaallinen uhka Suomelle (ja Virolle, Georgialle, Ukrainalle, Puolalle, jne.). Talvitie valehtelee Venäjän hyväksi.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel Vastaus kommenttiin #97

Talvitie, jos kuka, ajattelee Suomen etua. Venäjästä tulisi meillekin uhka, mikäli annamme siihen aihetta (esim. Naton tukikohdat jne).
Minun linjani on yksinkertainen: ollaan kavereita, mutta annetaan turpaan jos on tarvis.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #99

Visuri on toinen "venäjäasiantuntija", jota ei kannata kuunnella. Kolmas on desantti J.B. Kaikki samaa maata.

Suomen NATO-jäsenyys ei suinkaan tarkoita vieraiden joukkojen tukikohtaa maassamme. Viro on ollut NATOn jäsenmaa kymmenkunta vuotta, mutta ei siellä ole ensimmäistäkään NATOn tukikohtaa.

Ilmari: "Minun linjani on yksinkertainen: ollaan kavereita, mutta annetaan turpaan jos on tarvis."

Se linja on muuten ihan hyvä, mutta valitettavasti meillä ei yksin ole riittävästi voimaa antaa Venäjälle turpiin kun se hyökkää Suomen kimppuun.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel Vastaus kommenttiin #101
Juhani Putkinen

Venäläiset automaattiasein ja konekiväärein varustautuneet "itsepuolustusjoukot" ovat valloittaneet Krimin parlamentti/hallintorakennuksen.

Ukrainan sisäministeri on hälyttänyt sisäministeriön joukot ja miliisin.

Venäjä pyrkii selvästi saamaan aikaan aseellisen konfliktin, jotta voisi sillä tekosyyllä hyökätä Ukrainaan.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Kysymys 1: Pystyykö tilapäinen Ukrainan hallitus puolustautumaan?
Kysymys 2. Iltasanomien painetun version mukaan Putin on käynnistänyt massiivisen sotaharjoituksen myös Suomen rajalla.
Puolustusministeri Shoigu on Itartassin mukaan kertonut ettei toimet liity Ukrainan tapaukseen mutta että harjoituksia käydään useiden eri valtoiden rajojen läheisyydessä.

Kumman hiljaa ovat varuskuntien lakkauttajat ja asevoimiemme alasajajat näinä hetkinä.

Juhani Putkinen

Reijo, esität kysymyksiä, joihin en kykene vastaamaan.

Paskamainen tilanne joka tapauksessa.

Länsimaiden erittäin voimakas tuki Ukrainalle, voisi vielä estää varsinaisen sodan.

Toimituksen poiminnat