Jussilta Uutisia ja tietoa

Ukrainan suuri ongelma: venäläiset upseerit

Viron pääministerin sotilasneuvonantaja, edellinen puolustusvoimain komentaja, kenraali Ants Laaneots kertoi Kuku-raadiolle antamassaan haastattelussa Ukrainan asevoimien ongelmista.

Laaneotsan mukaan Ukrainan asevoimilla on kyllä kalustoa melkoisesti, mutta toimivien asevoimien akaansaaminen on haastavaa. Janukovitsh vallassa ollessaan lakkautti asevelvollisuuden - ja Ukrainan asevoimien kaaderiupseereina on runsaasti venäläisiä - joten maanpetoksia tapahtuu hyvin paljon.

Lähde.

Kirjoitin itse samasta asiasta eilen blogini kommenttiosiossa:

"Ukrainalla on melkoisesti kalustoa myös konventionaalista sotaa varten. Ongelmana on, että joukko-osastoissa pitäisi tehdä puhdistus epälojaaleista elementeistä." - -

"Aseiden puutteeseen sotiminen ei kaadu. Se on sitten eri asia miten motivoituneita joukot ovat. Ehkä jopa joitakin joukko-osastoja kannattaisi lakkauttaa kokonaan - ja pyrkiä kokoamaan edes joitakin taatusti lojaaleja, sekä motivoituneita yhtymiä. Se ei tietenkään tapahdu käden käänteessä.

On erittäin paha asia, ettei Ukraina ole ukrainalaisten kansallisvaltio. Ukrainan venäläiset katsovat aina kremlin suuntaan - toki joku poikkeuskin voi löytyä."

-----

Ukrainan pääsyyttäjä Oleh Mahnitskõi kertoi, että Ukrainan turvallisuuspalvelussa SBU palveli Venäjän FSB:n agentteja - itse oletan, että palvelee edelleen.

Lähde.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän OSAKARIK kuva
Olli Kankaanpää

Sinua on syytetty venäläisessä mediassa ukrainalaisten ääriainesten kouluttajaksi. Kaikki pitää kestää..

Käyttäjän rakennusliikeerbau kuva
Pekka Iiskonmaki

Ukrainan armeija on miesvoimiltaan niin suuri, että se saadaan ukrainalaisilla miehitettyä.

Tosin siihen menee hetki aikaa ja Venäjä ei ole niin vahva kuin antaa ymmärtää.

Nykyiset Venäjän joukot ovat edelleen vain prikaatien runkoja ja niitä on vasta alettu täydentämään.

Miten hyvin Venäjä on ottanut huomioon Aasian puoleisen rajansa?

Juhani Putkinen

Pekka: "Ukrainan armeija on miesvoimiltaan niin suuri, että se saadaan ukrainalaisilla miehitettyä."

Neukkulan hajotessa ja Ukrainan itsenäistyessä vuonna 1991 Ukrainan armeija oli tosiaankin suuri - nyt on jäljellä karkeasti kymmenesosa siitä vahvuudesta - ja upseeristo on suurelta osin venäläisiä.

Eipä jää paljon jäljelle kun Ukrainan asevoimat puhdistetaan epäluotettavista elementeistä. Liikekannallepanokaan ei suju niiden venäläisten vuoksi.

Juhani Putkinen

Pekka: "Nykyiset Venäjän joukot ovat edelleen vain prikaatien runkoja ja niitä on vasta alettu täydentämään."

Mistä ihmeestä olet tällaisen "tiedon" saanut ja miten vanha se on?

Minulla on ihan erilainen tieto Venäjän joukkojen taisteluvalmiudesta. Venäjän asevoimat eivät ole enäään samassa tilassa kuin vuonna 2008 Venäjän hyökätessä Georgiaan.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Näyttää siltä etti tuollaiset seka suhteet ei ole oikein toimivia armeijoissa.

Upseerit tulevat ystäviksi keskenään, jolloin tehtävien hoito vaikeuutuu jos ajaudutaan eri leireihin. Joukko-osastot menettävät taistelutahtonsa ja moraalinsa.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Koko Krimin kriisi sai alkunsa siitä, että Ukrainalaiset mielenosoittajat voittivat istuvan, entisen presidentin. Jos Janukovisth olisi sala-ampujineen voittanut, ei Krimin kriisiä nyt olisi.

Veikkaan, että ei mene kauaakaan kun Punainen tori täyttyy Putinin vastaisista ihmisistä.
Ukrainassa poliisi lopulta siirtyi uusien hallitsijoiden alaisiksi. Venäjällä tiedetään, että myös sen poliisilla/turvallisuusjoukoilla on omat aivot, jolla ajatella.

Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi: Putin on kuin "toisesta maailmasta" käytyään hänen kanssaan pitkän puhelinkeskustelun:
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-12886607435...

Suomennettuna tuo tarkoittaa: Putin ei ole terve, hän on Merkelin mielestä hullu.

Tuo on erittäin vakava juttu jos noin on, ja miksi ei olisi. Merkel kyllä osaa tulkita puhelinkumppaninsa tyyliä käydä keskustelua aiheesta... Näin uskon.

Länsimaat, ja Ukrainan armeija ainakin tässä vaiheessa vaikuttavat hampaattomilta. Ne antavat Venäjän provosoida ja mellastaa alueella jopa rikollisjärjestöksi arvioidun yksityisen moottoripyöräkerhon toimesta. Putinin kavereita.

Länsimaat käyvät pehmeää kovaa vastaan, kun pitäisi panna kova,-kovaa vastaan. Ei tuosta mitään tule... YK:n turvallisuusneuvostossa Venäjältä pitäisi otta veto-oikeus pois maan jääviyden takia.

Juhani Putkinen

Markku: "YK:n turvallisuusneuvostossa Venäjältä pitäisi otta veto-oikeus pois maan jääviyden takia."

Todella hyvä huomio - kannatan ajatusta.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

En usko Venäjän veto-oikeuden poistamisen olevan mahdollista. Tämä osoittaa selvästi, että YK on rampa ankka kun sopimuksia rikkovana osapuolena on turvallisuusneuvoston pysyvä jäsen.

Voisin hyvinkin olettaa, että USA ja Britannia tulevat tekemään kaikkensa, että Venäjä tulee samaan taloudellisia sanktiota. Lisäksi nämä maat luultavasti tulevat ajamaan esim. Putinin, hänen lähipiirinsä, Venäjän valtionyritysten ja Putinia tukevien oligarkkien ulkomailla olevien varojen jäädyttämistä.

USA ja Britannia tuskin voivat kovinkaan hyvin reagoida sotilaallisesti. Sotilaallisessa mielessä Puola tulee olemaan avainasemassa, sillä se voi uhata niin Kaliningradin enklaavia kuin myös tukea läntisen Ukrainan puolustusta. Puola tuskin haluaa Venäjän joukkoja rajoilleen.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Koko YK pitäisi uudistaa ja etenkin turvallisuusneuvostoon olisi tehtävä rajuja muutoksia. YK on täysin hampaaton, kun suurvalta on tavalla tai toisella kiistan toisena osapuolena. Silloin ei kyetä päättämään mistään. Tämä nähtiin jo Syyrian kohdalla ja tämä tullaan näkemään Ukrainan kohdalla.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #24

Ei YKn uudistaminen onnistu. Se pitäisi lakkauttaa kokonaan ja perustaa tilalle uusi uljas YK.

Lakkauttaminen onnistuisi melko hyvin siten, että USA, Kanada ja EU tekisivät yhteisen päätöksen, ettei vanhalle YKlle enää makseta jäsenmasuja - ja alkaisivat suunnittelemaan uutta YKta.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Juhani Putkisen aateveli, Viron entinen pääministeri, puolustusministeri, Nato-tiedottaja, etc, Mart Laar oli Georgian entisen presidentin Mikhail Saakashvilin neuvonantaja, kun Georgian sotavoimat hyökkäsivät Etelä-Ossetian pääkaupunkiin Tsingvaliin. Hyökkäyksessä siviiliväestöä ja YK:n mandaatilla toimineita rauhanturvaajia vastaan käytettiin rypälepommeja. Rauhanturvaajien joukossa oli myös suomalaisia.

Laar oli myös Ukrainan oranssin vallankaappauksen johtajien Jutshenkon ja Timoshenkon neuvonantaja,

Laar ei voi nyt terveydellisistä syistä olla mukana oikeiston ja neonatsien organisoimassa Kiovan uusimmassa kaappauksessa. Muita virolaisia toisen maailmansodan aikaisten fasistien perillisiä on toki mukana. Nimet paljastuvat aikanaan.

Juhani Putkinen

"Mart Laar oli Georgian entisen presidentin Mikhail Saakashvilin neuvonantaja, kun Georgian sotavoimat hyökkäsivät Etelä-Ossetian pääkaupunkiin Tsingvaliin."

Kun imperialistinen roistovaltio Venäjä ENSIN hyökkäsi Georgian kimppuun aloittaen Georgian ja Venäjän välisen sodan vuonna 2008.

http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/Georg...

http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/Krono...

Juhani Putkinen

"Hyökkäyksessä siviiliväestöä ja YK:n mandaatilla toimineita rauhanturvaajia vastaan käytettiin rypälepommeja. Rauhanturvaajien joukossa oli myös suomalaisia."

Monta eri valhetta yhdessä kappaleessa. Uuden Suomen säännöt kieltävät valheiden levittämisen, enkä minäkään siedä valehtelua blogissani.

Georgia EI käyttänyt rypälepommeja siviiliväestöä vastaan - Venäjä sen sijaan todistettavasti käytti.

Venäjän "rauhanturvaajilla" EI ollut YKn mandaattia, ne Venäjän joukot vain näyttelivät rauhanturvaajia sinisine kypärineen. Niissä eikä ajoneuvoissa EI ollut YKn tunnusta UN.

Georgiassa EI ollut suomalaisia rauhanturvaajia, mutta oli kyllä sotilastarkkailijoita. Yksi niistä oli ilmeisesti ryssän agentti ja sai hetimiten potkut valehdeltuaan tapahtumista julkisuuteen.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

"Yksi niistä oli ilmeisesti ryssän agentti ja sai hetimiten potkut valehdeltuaan tapahtumista julkisuuteen."

Onko tästä ollut jossain jotain juttua?

Mitä vuoti/valehteli?

Jouni Nordman

Taitais olla Ukrainassa paikallaan ottaa Sotataito kirja käteen ja lukea se. Sillä mitä tulee epälojaaleista upseereista, niiden varaan ei voi rakentaa toimivaa puolustus strategia. Eli jos Ukrainan armejan joukoista tiukan paikan tullessa osakin loikkaa Venäläisten puolelle, tämä sillein että mahdollistaa Venäläisten murrot rintamalinjassa. Tälläisten joukkojen varaan ei voi uskottavaa puollustusta muodostaa, eli enpä haluaisi olla Ukrainan armejan johdossa.

Juhani Putkinen

On jo loikannut.

Mitä muuta kuvittelet. Kun Venäjä hyökkää, niin mille puolelle venäläinen asettuu yleensä?

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Juhani. " IS/Uutistoimisto Reuters: Venäjää tukevat mielenosoittajat ovat vallanneet osia paikallisesta hallintorakennuksesta Itä-Ukrainan Donetskissa. "

Ukrainan hajottaminen on todella menossa.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #30

Ari: "Ukrainan hajottaminen on todella menossa."

Ei ole. Menossa on koko Ukrainan valloittaminen Venäjän toimesta.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero Vastaus kommenttiin #31

Toden näköisesti tekevä homman näivettämällä pikku hiljaa, Krimille ovat lisäämässä panssariajoneuvoja.

Usa on rakentamassa Romaniaan uutta tukikohtaa ilmavoimille vahvuus 20-30.000 sotilasta.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #32

Ei Venäjä hidastele, vaan toimii nopeasti - ellei länsimaat pistä heti kovan kovaa vastaan.

Käyttäjän jp68 kuva
Juha Porola Vastaus kommenttiin #33

Putin on samanlainen kuin Stalin oli,imperialisti. Jos semmoisia diktaattoreita alkaa lepyttelemään ja mielistelemään niin se on sama kuin hyväksyisi sen vallanhalun ja vielä palkitsisi sen rikollisia tekoja.

Halonen oli kyllä tänään jo mielistelemässä ja puolustelemassa Putinia, ihmettelinkin että milloinhan se alkaa nuoleskelaan taas sitä...ihmeen kauaon malttoi olla hiljaa.

Nato maiden pitäisi kertakaikkiaan tehdä selväksi Putinille nyt ettei tämän toimia enää suvaita.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #49

Juha: "Putin on samanlainen kuin Stalin oli,imperialisti."

Juuri näin Juha, tismalleen samaa porukkaa Iivana Julman ja Pietari Suuren kanssa - kansojen murhaajia. Rikollisia ihmisyyttä vastaan. Rikos ihmisyyttä vastaan ei vanhene milloinkaan.

Jouni Nordman

Ongelma ei ole se mihin suurin osa menee, vaan hyvin pienen erikoisalueiden sijottuminen, sillä jos suurin osa esim lentäjistä ei ole vielä puoltan ilmottanut, mutta tekee tämän konfliktin alettua, niin ongelma on suuri, sama koskee tyksitön tulen johtoa. Eli siirtyneiden määrä ei tarvitse olla iso, mutta niiden lamauttava vaikutus on merkittävä.

Ukrainan ilmavoimilla on vielä sellainen ongelma, että Venäläiset tuhoavat ensimmäisenä valtavalla risteilyohjus hyökkäyksellä niiden tarvitsemat kiitoradat.

Yksi merkittävä strateginen unohdus josta ei olla puhuttu on, onko Valko-Venäjä antannut Venäläisten käyttöön omia lentotukikohtia. Jolloin voikin olla kyse taas pikkasen uuden asian vaikutteesta. Sillä tämän valtion poliittisesta suuntauksesta, sillä tämä valtio ei ainakaan pyllistä EU:hun päin.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #34

Valkovenäjällä on muistaakseni lentorykmentin verran Venäjän sotilaskoneita jo rauhankin aikana. Valkovenäjän alue on Venäjän asevoimien vapaasti käytettävissä ketä hyvänsä vastaan.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero Vastaus kommenttiin #35

Juhani. Venäläiste rakentivat tämän tukikohda itse 2013, siellä ei ole Valko-Venäjän koneita, Venäjä hallitsee kenttäänsä.

Valko-Venäjällä on omat tukikohtansa ilma ja maajoukoilla, joissa valko-venäläinen miehitys.

Sitten Ukrainaan, suurin syy nykyiseen Ukrainan tilanteeseen on liian läheinen yhteistoiminta kahden valtion välillä. Samat satamat, lentokentät, tutkat, huolto ja logistiikka yleensä.

Ukrainan armeijalla olisi pitänyt olla täysin ukrainalainen päällystö, loikkareita tuskin olisi. Liikekannallepanokin olisi onnistunut. Nyt Venäläiset näyttävt vesittävän kyseisen asian.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #36

Ari: "Ukrainan armeijalla olisi pitänyt olla täysin ukrainalainen päällystö"

Niin olisi pitänyt - vaan Janukovitsh ...

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero Vastaus kommenttiin #38

Juhani. Entä edelliset hallitukset. Ukrainalla ei ollut edes mahdollisuutta luoda omaa armeijaa ja ukrainalaista identiteettiä.

Venäläiset ovat varmistaneet tämän. Ukraina kuului Neuvostoliittoon 1922 alkaen.

En olis halunnut uskoa tätä Virolaisista.

Tallinnan pormestari Savisaar: "Ukrainan hallitus on mailamiesten sanelema"

Ilmeisesti Virolaiset ovat unohtaneet oman historiansa. Ilmeisesti Virolaistuneet kuten Suomalaiset suomettuneet, anotaan armoa.

Virolaiset ovat huomanneet NATOSTA ei ole avuksi, pienet uhrataan.

http://www.hs.fi/ulkomaat/Tallinnan+pormestari+Sav...

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #41

Savisaar ei ole virolainen vaan on venäjämielinen venäläinen. Viron puolustusministeri ampui Savisaaren - Venäjän lakeijan - puheet samantien upoksiin.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero Vastaus kommenttiin #44

Mietin mistä tämä venäläismielisyys johtuu, asia tuli aivan selväksi. Venäjällä näitä paikallishallituksen edustajia tuntuu riittävän, kaikkiin ympäristö valtiohin.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #45

Valitettavasti Suomessakin on Venäjän viidettä kolonnaa enemmän kuin tarpeeksi - eräänä kauniina päivänä se saa käskyn aktivoitua ja ...

Minua suorastaan vituttaa olla taas oikeassa.

Georgian sodan alla minä tiesin Venäjän hyökkäävän ja varoitin siitä kirjoituksissani. Varoitin myös Suomen ulkoministeriä ja pyysin pyytämään jenkeiltä tiedustelutietoa ... Fuck.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero Vastaus kommenttiin #46

Olet aivan oikessa viidennen kolonan suhteen, jonain päivänä se aktivoituu.

Ukrainan hetkeen tartuin ensikerra 25.11.2013 Mitro Revon kautta, mebit tietävät missä mennään. Silloin tiesin mikä on Ukrainan kohtalo.

Repokaan ei sitä tiennyt, oli vain innostunut sen hetkisestä tilanteesta. Kertoi lähtevänsä seuraamaan ukrainan tapahtumia, tietolähteensä kautta.

Yritin kertoa Liisa Jaakonsaarele ja Mitro Revolle mikä on Ukrainan tilanne. Ilmeisesti eivät kuunnelleet, laitan kirjoitukseni tuohon alle.

Mitro Repo.

Mielestäni rauha vaarannetaan, jos EU-eteneee liian nopeasti nopesti kohti itää. Olen laittanut näihin sanoihin asioita ja tuntemuksia joita olen tutkinut ja miettinyt.

Tässä on aivan todellista tätäpäivää, Ukrainan tilanne on todella huono, kansa tahtoo lähestyä EU:ta, mieletön tilanne tänään, hallitsijat venäläismyöntesiä.

Ukraina täysin Venäjän saartama, laitan tähän aivan tosiasioita. Olen sen verran laiska etten viitsi kahdesi tehdä samoja asioita. Kirjoitin Liisa Jaakonsaarelle, saman mitä nyt sinulle.

Ukraina on todella maantieteellisesi hankalassa asemassa. Ukrainassa on venäläismieline hallitus ja presidentti, kansa kuitenkin haluaisi eurooppalaistua, siihen Ukraina ei ainakaan nyt ole menossa.

Suurimpia syitä ovat riippuvuus, venäjältä saatavasta energiasta. Sotilallisesti ajateltuna Ukraina on karhun kainalossa, suurin osa maarajoista Venäjän vastaisia.

Ukrainalla raja myös, Valko Venäjän kanssa, tälläkin hetkellä Venäjällä on rakenteilla sotilaslentokenttä Valko Venäjälle.

Moldova. Josta irrottautunut Transnistrian alue, joka on ukrainan rajanaapuri, aluetta hallitsevat kansallismieliset. Alueella venäläisiä joukkoja, takaamasa alueen itsenäisyyden.

Mustan meren puolella, Ukrainalta vuokratulla alueela, voimakas Sevastopolin laivastotukikohta. Venäläiset pystyvät täysin hallisemaan Ukrainan maa, meri ja ilmatilaa.

Ainoat merkittävä maayhteydet eurooppan ovat Unkariin, Puolaan ja Sloveniaan kautta. En maininut Romaania sillä se maayhteys helposti katkaistavissa.

Jaakonsaaren mainitsemasta Georgiasta, Venäjä otti osia haltuunsa turvatakseen, talviolympialaiset 2014 Sotšissa. Venäjälle myönnetiin Sotšissa pidettävät talviolypialaisten järjestämiset 2007, Venäjän ja Georgian kesken käytiin sota elokuussa 2008. Rajaa sirrettiin riittävän kauaksi Sotšista, turvallisuus syistä.

Tämä oli näkemykseni 25.11. 2013

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #47

Mitro Repo on vähintään 101% Venäjän agentti demokraattista itsenäistä Suomea vastaan.

Tämä nyt vaan on tosiasia, olkootpa ryssien asiamiehet asiasta mitä mieltä hyvänsä.

Kyseinen paskiainen on levittänyt minustakin isänmaallisesta suomalaisesta valheita. Mahtaa sitä vituttaa, että en ole suinkaan yksin mielipiteideni.

Käyttäjän jp68 kuva
Juha Porola Vastaus kommenttiin #48

Itse en ole ikinä käsittänyt sitä että sosialisti voi olla pappi.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #50

Hyvin yksinkertaista veliseni. Kommunisit soluttautuivat kirkkoon, joka oli aikoinaan kommunisminvastainen - ja täysin aiheellisesti.

Juhani Putkinen

Ukrainalla on jo ollut "pitkään" käynnissä yleinen liikekannallepano - tuloksia vaan ei ala näkymään.

Jos Suomessa suoritettaisiin yleinen liikekannallepano - vaikka ylimääräisten harjoitusten nimellä - niin alkaisi muodostumaan taistelukykyisiä joukko-osastoja ja yhtymiä kuin "sieniä sateella".

Harmittaa Venäjän sotilaallisen hyökkäyksen kohteena olevan Ukrainan puolesta.

Käyttäjän jp68 kuva
Juha Porola

Suomen pitäisi käynnistää pikaisesti ylimääräinen, todella suuri kertausharjoitus itä-rajan tuntumassa ja kutsua siihen mukaan Naton joukko-osastoja tulitukiryhmiksi ja testata logistiikan ja joukkojen yhteensopivuutta kriisitilanteessa ja alkaa samalla todella laittamaan anomusta Natoon vireille.

Venäläisille voitaisiin ilmoittaa että testaamme vain joukkojemme yhteensopivuutta "kriisinhallinta" joukkojen ja tilanteiden varalle... ja nyt kun kannakselta on alkanut taas kuulumaan rajan tuntumasta tykistön tulitusta niin haluamme varmistaa "kansainvälisillä tarkkailijoilla" ja tässä tapauksessa Naton joukkojen tuella, ettei siellä taas ole tulemassa Mainilan laukaisten tapaista provokaatiota päällemme...

Juhani Putkinen

Niin pitäisi, vaan arvaa kaksi kertaa tehdäänkö niin.

Juhani Putkinen

Toivottavasti ukrainalaisilta löytyy nyt edes hieman Banderalaista taisteluhenkeä, eivätkä anna viedä itseään teuraalle kuin lampaat.

Vuonna 1941 ukrainalaiset taistelivat itsenäisen Ukrainan puolesta Venäjää vastaan:
http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/Ukrai...

Ja uudelleen 1944-1956:
http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/Ukrai...

Käyttäjän JuhaKajander1 kuva
Juha Kajander

"On erittäin paha asia, ettei Ukraina ole ukrainalaisten kansallisvaltio."

Tämä asia on hoitumassa kuntoon. Putin on hyvää vauhtia tekemässä Ukrainasta ukrainalaisten kansallisvaltiota. Krimistä on jo päästy eroon, nyt pitäisi vielä irrottaa Donbass ja muutama muu alue.

Toimituksen poiminnat