Jussilta Uutisia ja tietoa

220 000 miestä, 1800 panssarivaunua, 400 helikopteria

Ukrainan virkaatekevä puolustusministeri Ihor Tenjuhh väittää Venäjän keskittäneen 220 000 miestä, 1800 panssarivaunua ja 400 helikopteria Ukrainan itärajalle. Ja jatkaa edelleen joukkojen keskittämistä. Lähde.

Ukrainalainen vara-amiraali Ihor Kabanenko puolestaan väittää Venäjän valmistautuvan parhaillaan hyökkäämään koko Ukrainan kimppuun ja vaatii maan hallitusta ottamaan liikekannallepanovarastot käyttöön ja jakamaan aseet ukrainalaisille, jotta ukrainalaiset voivat puolustaa maataan. Lähde.

Putin taas on väittänyt, ettei Ukrainan eroaminen neukkulasta tapahtunut lakien mukaisesti. Lähde.

-----

En tiedä ovatko väitteet totta, mutta tilanteen kehitys tukee aiempia kirjoituksiani, joiden mukaan Venäjä haluaa valloittaa koko Ukrainan, eikä pelkästään Krimiä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän perttikannisto kuva
Pertti Kannisto

Jussi,
onko Sinulla tietoa joukoista Suomen rajoilla ?

Juhani Putkinen

Ei ole.

Suomen Puolustusvoimain Pääesikunnan Tiedusteluosaston päälliköllä todennäköisesti on edes summitaista tietoa - ei tietenkään tarkkaa tietoa, sillä Suomi on poikkeuksellisesti valtio, jolla EI ole ulkomaantiedustelua. Lakia ulkomaantiedustelusta kyllä haluttaisiin, mutta ei taideta saada aikaan kovin nopeasti - vasemmisto on tietysti sitäkin vastaan.

En kuitenkaan henkilökohtaisesti usko Venäjän välittömään laajamittaiseen yllätyshyökkäykseen Suomea vastaan - sillä Venäjän erikoisjoukot on keskitetty toimimaan Ukrainaa vastaan, eikä Venäjä lähde ihan vähällä Suomea vastaan ilman niitä.

Viron puolustusministeri kyllä jo haluaa NATOn joukkoja Baltian suojaksi, samoin ohjuksia.

Käyttäjän jp68 kuva
Juha Porola

Viron puolustusministeri on vaatinut Naton joukkoja ja ohjuksia siirrettäväksi balttian suojaksi vastavetona venäläisten impperialistisille toimille.

Suomessa Paavo Väyrynen kehoittaa Suomea pysymään erossa Ukrainan kriisistä. Paavokin voisi siirtyä sieltä presnevinajalta tähän päivään... vaan taitaa olla turha toivo.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #23

Juha: "Paavokin voisi siirtyä sieltä presnevinajalta tähän päivään... vaan taitaa olla turha toivo."

Vanha koira ei opi uusia temppuja.

Käyttäjän KariLeinonen1 kuva
Kari Leinonen

Tämän päivän Ilta-Sanomissa oli jonkinlaista analyysiä asiasta.

Juhani Putkinen

Venäjä siirtelee nyt joukkojaan sinne sun tänne järjestäen "harjoituksiaan" - eli sekoittaa pakkaa jakaen kortit uudelleen.

Kyllä Venäjällä riittäisi hyvinkin nopeasti tavallisia joukkoja suuriakin määriä Suomea vastaan nopeasti - mutta erikoisjoukot ovat kiinni Ukrainassa (ainakin luulen niin).

Suomen ongelma taas on, ettei meidän maavoimillamme ole mainittavia joukkoja valmiudessa. Varuskuntamme ovat vain rauhanajan koulutuskeskuksia ilman valmiusvelvoitetta.

Nyt tarvittaisiin päätös kutsua reservistä joukkoja ylimääräisiin harjoituksiin, mutta sitä on turha odotaa lammasmaisilta poliitikoiltamme.

Käyttäjän jp68 kuva
Juha Porola Vastaus kommenttiin #4

Ei tarvi luullakkaan että semmoisia uskallettaisiin järjestää... sehän voitaisiin tulkita pian Venäjän vastaiseksi toiminnaksi...

Luultavasti nyt olisi viimeisiä aikoja laittaa hakemus Natoon vireille... kohta on ovet siellä kiinni ja voi jo ollakkin.

En kyllä usko että valtaosa Suomen kansasta vastustaisi Natoon liittymistä kuten gallupeista muka käy ilmi.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #24

Ei kansalta kysytty YYA-sopimukseenkaan liittymistä. Ei tarvitse kysyä NATO-jäsenyyttäkään.

Suomi on edustuksellinen demokratia - päättäjien pitää uskaltaa tehdä tarpeelliset päätökset, kuten NATO-hakemuksen jättö sisään.

Käyttäjän jp68 kuva
Juha Porola Vastaus kommenttiin #26

Kyllä, ei kysytty YYA- sopimusta tehdessä mitä mieltä kansa oli asiasta.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #28

Suomen kansan enemmistö ei olisi hyväksynyt YYA-sopimusta.

Käyttäjän jp68 kuva
Juha Porola Vastaus kommenttiin #29

Ei varmasti. Itse sanon ryssää ryssäksi niin kauon kuin henki pihisee enkä meinaa kantaani muuttaa elinaikanani. Ikinä en niiden kelkkaan lähde mukaan.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #30
Käyttäjän PenttiFabritius kuva
Pentti Fabritius

Pitäisi saada sateliittikuvia,että pitääkö tiedot paikkaansa.

Juhani Putkinen

Pentti: "Pitäisi saada sateliittikuvia,että pitääkö tiedot paikkaansa.

Niin pitäisi ja kuvia pitäisi analysoida isolla porukalla vuorokauden ympäri.

Jos Suomi olisi NATO-maa, niin NATOn tiedustelutiedot olisivat käytettävissämme - vaan ei ole.

Käyttäjän jp68 kuva
Juha Porola

Voi tietenkin olla että epävirallisia henkilökohtaisia kanavia myöten sieltä kuitenkin annetaan tilannekuvaa Suomeen päin. Kuitenkin jos että olisimme Naton jäsenenä meillä olisi aina realiaikainen tiedustelutieto pöydällämme käytettävissämme.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #32

Juha: "Voi tietenkin olla että epävirallisia henkilökohtaisia kanavia myöten sieltä kuitenkin annetaan tilannekuvaa Suomeen päin."

Se on laitonta. Antaja vaarantaisi uransa.

Käyttäjän HeikkiFossi kuva
Heikki Fossi

Niin,miksi ei näy sateliittikuvia?

Juhani Putkinen

Mistä on nähtävissä USAn sotilassatelliittien ottamat tarkat kuvat reaaliajassa?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

J.P.>En tiedä ovatko väitteet totta.....

oooo

Niin.... kannattaako niitä siis levitellä?
Eikö maailmalla ole väärää tietoa ihan tarpeeksi?

Juhani Putkinen

Puolustusministerin ja vara-amiraalin väitteet ovat sen verran kovaa kamaa, että mielestäni ne on syytä julkaista.

Ellei sinulla ole mitään asiallista sanottavaa, niin pysy poissa blogistani häiriköimästä.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Minkä maan kimppuun Venäjä hyökkä Ukrainan jälkeen ?

Juhani Putkinen

Sitä minä en voi tietää - hyökkääjä (Venäjä) päättää ajan ja paikan.

Yksi mahdollisuus on Georgia, olettaa saavansa kuitattua Saakashvilin Georgian Venäjän asevoimille aiheuttaman nöyryytyksen (uskalsi panna hanttiin kuten Suomi Talvisodassa) helposti.

Baltian (Viro, Latvia ja Liettua) Venäjä on yleensä pyrkinyt valtaamaan ennen hyökkäystään Suomen kimppuun - mutta nyt Baltian maat ovat NATOssa, ehkä Venäjä hyökkää ensin Suomen kimppuun ennen kuin Baltiaan. Piru tietää vaan ei kerro.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Oma veikkaukseni on joko uusi erä Georgian kanssa tai Kazakstan, missä on suuri venäläisvähemmistö. Tosin Kazakstanin uhkailusta EU, Yhdysvallat ja Kiina eivät pitäisi, mutta ei Venäjä välitä moisista seikoista.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #19

Jos katsotaan Aasian suuntaan Venäjältä, niin mielestäni kannattaa kiinnittää huomiota siihen kuka myy Venäjän ohitse öljyä ja/tai maakaasua Eurooppaan ja minkä alueiden kautta se tapahtuu.

Eli kartta on hyödyllinen apuväline pohdittaessa Venäjän seuraavaa hyökkäyskohdetta. Se venäläisvähemmistö ei ole syy mihinkään - vaan ainoastaan tekosyy.

Kazakstan on kiinnostava siinä mielessä, että sen selän takaa löytyvät mm. Kirgisia, Tadzikistan, Uzbekistan ja Turkmenistan.

Käyttäjän JormaPallasvirta kuva
Jorma Pallasvirta Vastaus kommenttiin #20

Ja Kazakstan on NL:n aikana venäläistetty valtio, jota johdetaan yksinvaltaisesti Putin&Co:n tuella. Putitin&Co:n suunnitelma oli luoda tulliliitto, jonka ydinvaltiot olisivat Venäjä, Valko_venäjä, Kazakstan ja Ukraina.

Ukrainan osalta meni pieleen kun siellä oleva diktaattori joutui maanpakoon. Mutta kuten tiedämme taistelu jatkuu Putin&Co:n voiman palauttamiseksi. Krim ei ole ainoa ongelma. Lännen pitäisi tukea myös Moldovaa, joka on voimakkaan painostuksen alaisena takataskussaan Transnistria ja sen venäläisjoukot.

Venäjän propaganda-aseet ovat todella tehokkaita ja nyt vaikuttaa tilanne samanlaiselta kuin aikanaan Länsi-Euroopassa olevien kommunistien ihannoivan NL:n edistyksellisen maailmanrauhan tukeminen imperialistista USA'ta ja kapitalistista länttä vastaan. Nyt häpeilevät ja selittelevät olleensa "eurokommunisteja".

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #36

Mm. Viro tukee Moldovan ottamista EUn ja NATOn jäseneksi nopeasti.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Eiköhän se ole Moldova ja sitten Romania. Venäjä haluaa Romanian kaasuvarat Mustaltamereltä. Moldovasta taas päästään hyökkäämään Venäjän hallussapitämästään Transnistrian alueelta Ukrainan selustaan joten eiköhän tuo Ukrainan valloittaminen ole vain ajan kysymys. Se miten maailma asiaan reagoi on kokonaan toinen kysymys mutta Venäjän ydinaseiden vuoksi toimet ovat pakosti rajallisia ellei sitten koko helvettiä haluta päästää irti.

Juhani Putkinen

Moldova, Romania ja Bulgaria sopisivat mainiosti useammastakin syystä. Esimerkiksi siksi, että sieltä kautta voi kuljettaa Eurooppaan maakaasua ohi Venäjän.

Käyttäjän PenttiFabritius kuva
Pentti Fabritius

Onkohan Suomella siellä Ukrainan itärajalla kirjeenvailtajia?

Juhani Putkinen

Hyvä huomio Pentti.

Kaikki kynnelle kykenevät läntiset kirjeenvaihtajat ovat varmaankin Krimillä, ehkä muutama Kiovassa.

Ukrainan "itäraja" on pidempi kuin Suomen itäraja - siellä pohjoisrajakin on itärajaa.

Käyttäjän JormaPallasvirta kuva
Jorma Pallasvirta

Tällä hetkellä Venäjän huoltoyhteydet Krimiin toimivat ainoastaan ilmoitse ja meritse. Nähtäväksi jää pyrkivätkö vielä luomaan maayhteyden Itä-Ukrainan kautta.

Juhani Putkinen

Venäjällä on parhaillaan käynnissä siltaprojekti Krimin niemimaan itäkärjestä itään yli Kertshin salmen. Venäjän joukot valvovat salmen kumpaakin rantaa, eikä sinne päästetä "sivullisia".

Käyttäjän JormaPallasvirta kuva
Jorma Pallasvirta

Totta. Nähtäväksi jää sekin tyytyvätkö niin hitaan maayhteyden luomiseen omien tarpeidensa perusteella tai ulkoisen painostuksen alaisina.

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #17

Kapea Kertshin salmi on joka tapauksessa myös Venäjän laivaston piirittämä/sulkema. Sen ylitse on suhteellisen helppoa lautata ylitse suuriakin määriä joukkoja sekä materiaalia.

Käyttäjän JormaPallasvirta kuva
Jorma Pallasvirta Vastaus kommenttiin #18

Olet oikeassa. Pohdiskelin enemmän infran rakentamista vuoden tai kahden jänteellä ja Putin&Co:n perusteluja oikeutukselle luoda maakäytävä Krimille. Infran muukin toimivuus ilman Ukrainaa ovat kysymyksiä - mm. sähkö- ja vesihuolto?

Juhani Putkinen Vastaus kommenttiin #34

Olen kuullut, että makea vesi tulee Krimille manner-Ukrainasta. Sitä myös kuluu niin paljon, että jos se katkaistaan, niin tulee ongelmia ainakin tilapäisesti.

Korkeajännitelinjan veto Venäjän puolelta ei ole kovin suuri urakka - verrattuna siltaan.

Juhani Putkinen

Ukraina päätti Kansalliskaartin (Suojeluskunta) perustamisesta - Suomenkin pitää mielestäni perustaa uudelleen Suojeluskunnat osaksi Suomen Puolustusvoimia.

Käyttäjän JormaPallasvirta kuva
Jorma Pallasvirta

Suojeluskunnat loivat Suomen puolustuskyvyn ennen talvisotaa. Vajavaisella asistuksella olleet kouluttamattomat reserviläiset olisivat maapuolustususkostaan huolimatta olleet pakokauhussa tosipaikoissa.

Juhani Putkinen

Jorma: "Suojeluskunnat loivat Suomen puolustuskyvyn ennen talvisotaa."

Suojeluskunnat ja Lottajärjestö.

Toimituksen poiminnat