Jussilta Uutisia ja tietoa

Suomi sotii vain jos

Näin Jatkosodan alkamisen vuosipäivän lähestyessä on hyvä palauttaa mieliin tosiasiat siitä miten Suomi oikein joutui Jatkosotaan.
 
Taustalla on tietenkin Talvisota, jossa Venäjä yritti valloittaa koko Suomen. Välirauhan aikana Venäjä valmistautui hyökkäämään uudelleen Suomen kimppuun, joten Suomi uskollisena velvollisuudelleen puolustaa aluettaan valmistautui puolustamaan itseään.
 
Jotkut nilviäiset (anteeksi nilviäiset) valehtelevat Suomen sopineen Saksan kanssa lähtevänsä noin vain hyökkäyssotaan Venäjälle Saksan liittolaisena. Se on nimenomaan valhetta joka suhteessa.
 
Suomi teki Saksalle täysin selväksi, että Suomi lähtee sotaan VAIN, jos Venäjä jälleen hyökkää Suomen kimppuun. Eli Suomi asetti ehdoksi sotaanlähdölle, että Venäjä ENSIN hyökkää Suomen kimppuun. Sinänsä tämän ehdon asettaminen ei ollut mitenkään kummallista:
- Suomen sekä poliittinen, että sotilaallinen johto olivat varmoja siitä, että Venäjä hyökkää;
- Oli päivänselvää, ettei Suomen eduskunta tule hyväksymään hyökkäyssotaa (silloinkin eduskunta päätti sodasta ja rauhasta);
- Ei suomalaiset ole imperialisteja, jotka pyrkisivät valloittamaan vieraiden kansojen asuinalueita (kuten venäläiset selvästi ovat).
 
Otan tähän joitakin näytteitä artikkelistani ”Ehto sotaan lähdölle”, joka sisältää suorat lainaukset tarkoin lähdeviittein:
 
”Ryti kertoo heti vastanneensa, että vaikka Moskovan rauha kirvelikin, Suomi ei halunnut ryhtyä hyökkäyssotaan eikä yleensä sekaantua suurvaltasotaan. Siinä tapauksessa, että Suomen kimppuun hyökättäisiin, aikoi se puolustautua yksinkin, mutta olisi kiitollinen, jos saisi apua ulkoapäin.”
 
Saksan suurlähettiläs Suomessa Blücher 11.6.1941 Saksan ulkoministeriölle Suomen määräävässä asemassa olevista miehistä: ”Ainoakaan heistä ei ollut valmis käymään hyökkäyssotaa, mutta kaikki olivat päättäneet puolustautua hyökkäystä vastaan.”
 
”Noiden keskustelujen kuluessa, kuten asian laita oli ollut aikaisempienkin kosketusten yhteydessä, tähdennettiin Suomen mukaantulon edellytyksenä olevan, että Suomi joutuisi Venäjän hyökkäyksen kohteeksi.”
 
"Koko hanke perustui siihen usein toistettuun nimenomaiseen edellytykseen, että Suomi joutuisi Venäjän hyökkäyksen johdosta mukaan sotaan."
 
Suomen ulkoministeri »Witting 9. 6. [1941 - jp] ilmoitti [Saksan suurlähettiläs - jp] Blücherille sanoin: "Me olemme niin epämoderneja, että pidämme kiinni vanhoista käsityksistä ja käymme sotaa vain jos meidän kimppuumme hyökätään." »
 
Yksityiskohtaista tietoa, pitkin suorin lainauksin ja tarkoin lähdeviittein, Suomen ja Saksan välisistä keskusteluista ennen Jatkosotaa löytyy täältä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Juha Väänänen (nimimerkki)

Tämä hyvä, koska jos emme olisi sotineet CCCP vastaan olisi maamme rauniokasa ja, ehkä 30-40%:a olisi suomalaisia. Loput olisivat venäläisiä.

Juhani Putkinen

Juhalle: Suomalaisia ei välttämättä olisi niinkään paljoa, sillä Venäjän johto uhosi, että virolaiset viedään Siperiaan junilla, mutta suomalaiset saavat kävellä Siperiaan. Siperiaan saakka tuskin olisi jaksanut kovinkaan moni suomalainen - puhumattakaan, että olisi sieltä päässyt takaisin.

Oli onni, että suomalaisilla oli Välirauhan ja Jatkosodan aikana niinkin hyvä poliittinen ja sotilaallinen johto kuin oli.

Jari-Petri Heino (nimimerkki)

Jep. Ennen pistettiin vastaan koko kansan voimalla ja nyt katsellaan kun klaanipäälliköt, sotalordit ja "aktivistit" kävelevät rajan yli ilman passia.

Toimituksen poiminnat