Jussilta Uutisia ja tietoa

Puola ja Venäjä "sotivat" sotahistoriasta

1. Venäjän puolustusministeriön kotisivulla julkaistussa artikkelissa todettiin Toisen Maailmansodan syttyneen siksi, että Puola kieltäytyi Saksan hyvin kohtuullisista vaatimuksista (mm. saada rakentaa Saksan emämaan ja Itä-Preussin välille rautatie ja moottoritie).

2. Venäjän valtiollisen TV-kanavan Rossija ohjelmassa Vesti Nedeli esitettiin väite, että Puola tarjosi Japanille mahdollisuutta muodostaa toinen rintama Venäjää vastaan idässä ja Puola sekä Saksa olisivat muodostaneet yhdessä rintaman Stalinia vastaan lännessä.

3. Puolan suurlähettiläs Venäjällä esitti virallisen vastalauseen Venäjän ulkoministeriölle todeten ettei tällaiset väiteet paranna kahden valtion välisiä suhteita. Lisäksi Puola lähetti protestikirjeen Venäjän "yleisradiolle", jonka alaisuuteen Rossija kuuluu.

Yllättäin Venäjän puolustusministeriön esittämä väite Puolan syyllisyydestä Toiseen Maailmansotaan saa tukea vuosia sitten kirjoittamastani artikkelista. Siinä artikkelissa kirjoitin mm.:

"Saksankieliset alueet oli silvottu Ensimmäisen Maailmansodan rauhansopimuksessa Versaillesissa ja sen jälkeenkin.

Hitlerin noustua valtaan Venäjän avulla Saksa alkoi vähitellen liittämään saksankielisiä alueita yhtenäiseksi Saksan valtakunnaksi. Se sujuikin aluksi hyvin - ilman sotia - Reininmaa, Itävalta ja Tshekkoslovakian saksankieliset alueet liitettiin Saksaan.

Puolan hallussa oli myös saksakielisiä alueita kuten Danzig, mutta pahinta Saksan kannalta oli, että Saksan Itä-Preussi oli eristetty Saksan emämaasta ns. Puolan käytävällä. Saksa olisi halunnut rakentaa ns. Puolan käytävän kautta rautatien ja Moottoritien Itä-Preussin ja Saksan emämaan välille, mutta Puola ei suostunut edes neuvottelemaan asiasta.

Hitler oli jo kirjassaan Mein Kampf ilmaissut, että hänen mielestään Saksan verivihollinen oli Ranska ja Saksan tulee liittoutua mieluiten Englannin kanssa, tai ellei se ole mahdollista, niin sitten Venäjän kanssa. Kun Venäjä omasta puolestaan halusi saada aikaan Toisen Maailmansodan ja ehdotti Saksalle liittoutumista, niin Saksa nielaisi syötin - niin Venäjä ja Saksa liittoutuivat keskenään sekä hyökkäsivät yhdessä Puolan kimppuun.

Saksa yritti Puolankin tapauksessa saada tavoitteensa täyttymään ilman sotaa, neuvotteluin ja tarvittaessa painostuksella - nyt se ei kuitenkaan onnistunut:

-         Englanti ja Ranska lupasivat auttaa Puolaa, jos Puola joutuu hyökkäyksen kohteeksi;

-         Puola mitä ilmeisimmin kuvitteli omasta voimastaan liikoja - näyttää siltä, että Puola valmistautui jopa hyökkäämään Saksaan (ehkä luottaen Englannin ja Ranskan avaavan länsirintaman);

-         Puola ei huomioinut Venäjän aiheuttamaa selustauhkaa.

Niinpä Puola ei halunnut neuvotella ja tuli sota."

Toisen Maailmansodan alusta kerron tässä vanhassa artikkelissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Raimo Myöhänen

Mitä korvauksia Saksa lupasi Puolalle rautatiestä ja moottoritiestä? Jospa rahaa ei tarjottu tarpeeksi?

Juhani Putkinen

Raimo: "Mitä korvauksia Saksa lupasi Puolalle rautatiestä ja moottoritiestä?"

Kannattaa huomata, että se alue, jolle Saksa olisi halunnut rakentaa moottoritien ja rautatien on ikimuistoista saksalaisten asuttamaa aluetta, joka ryöstettiin Saksalta epäoikeudenmukaisessa Versaillesin rauhassa.

Jo kiinalainen sotapäällikkö Sun Tzu opetti yli 2000 vuotta sitten, että voitettua kohtaan tulee olla jalomielinen. Sitä opetusta ei noudatettu Versaillesissa, eikä maailmansotien välillä Saksaa kohtaan.

Jopa Englanti ja Ranska olivat ennen Toista Maailmansotaa sitä mieltä, että Saksan vaatimukset olivat oikeutettuja. Mielestäni Puola ei olisi saanut kieltäytyä neuvotteluista, vaan sen olisi tullut käydä kauppaa Saksan kanssa ehdoista. Puola kohteli vähemmistöjään kuten saksalaisia todella törkeästi.

http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/Venaj...

Raimo Myöhänen

Pitäähän Suomenkin maksaa esim. Saimaan kanavasta!

Toisaalta ei Neukut maksaneet Porkkalasta mitään. Päinvastoin tuhosivat sen.

Siispä hävinnyt maksaa voittaja ei. Saksan olisi pitänyt maksaa käyttämästään maa-alasta.

Juhani Putkinen

Minun nähdäkseni ongelmana ei suinkaan ollut se, että Saksa olisi kieltäytynyt maksamasta - vaan ongelmana oli, että Puola oli niin voimainsa tunnossa, että Puola kieltäytyi edes neuvottelemasta Saksan kanssa.

On tiedossa, että Saksa viimeiseen saakka tarjosi Puolalle neuvotteluja - tuloksetta.

Toimituksen poiminnat